Οι φίλοι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα λένε τις ιστορίες του, θυμούνται τα αστεία του, τραγουδάνε τα τραγούδια του και συγκινούνται.

Το «Μουσικό Κουτί» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ανοίγουν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 22:00 στην ΕΡΤ1 ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη.

Μια γιορτή αφιερωμένη στην πληθωρική προσωπικότητα, τη μουσική και τη ζωή του σπουδαίου τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, με καλεσμένους τον Διονύση Τσακνή, τον Γιάννη Κότσιρα και την Παυλίνα Βουλγαράκη.

Καλεσμένη στην εκπομπή και η κόρη του, Μαρία Κλάρα Μαχαιρίτσα, η οποία μιλάει πρώτη φορά δημόσια για τον πατέρα της που έφυγε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 2019.

«Το “Μου Έχει Φύγει Η Ψυχή” είναι το κομμάτι που θυμάμαι πιο έντονα από τις συναυλίες του. Εγώ, μικρή να κάθομαι στα παρασκήνια ή στο αμάξι, να το ακούω και να βλέπω τους καπνούς από τις φωτοβολίδες στον ουρανό. Η μουσική με την οποία έχω συνδέσει τον πατέρα μου είναι η εισαγωγή από το “Ένας Τούρκος Στο Παρίσι”», αποκαλύπτει.

«Τόσα Χρόνια Μια Ανάσα» τα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τραγούδια θυμωμένα, τρυφερά, πολιτικά και ερωτικά, ηλεκτρικά και λαϊκά, «Νότος», «Διδυμότειχο Blues», «Μικρός Τιτανικός», «Σκόνη», «Ένας Τούρκος Στο Παρίσι».

Οι φίλοι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα λένε τις ιστορίες του, θυμούνται τα αστεία του, τραγουδάνε τα τραγούδια του και συγκινούνται.

«Ο φίλος μας ο Λαυρέντης, μας άφησε μια πολύ μεγάλη κληρονομιά. Πολλά σπουδαία τραγούδια που έγραψε στην σχεδόν σαραντάχρονη διαδρομή του. Ήρθε η στιγμή να τον τιμήσουμε με την αγάπη και τον θαυμασμό μας και να φωτίσουμε τον άνθρωπο που μας σημάδεψε όλους, τον καθένα με διαφορετικό τρόπο» τονίζει ο Νίκος Πορτοκάλογλου και περιγράφει στιγμές που έζησαν μαζί στη μουσική παράσταση «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά» που έμελλε να είναι και η τελευταία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Ο Διονύσης Τσακνής, το alter ego του Λαυρέντη, μιλάει για την συνεργασία τους, που κράτησε δώδεκα χρόνια και τη φιλία τους που έγινε «συγγένεια», καθώς είναι ο νονός της κόρης του, Μαρίας Κλάρας.

«Ήταν η προσωποποίηση της αυθεντικότητα, δεν έψαχνες για δεύτερες και τρίτες σκέψεις πίσω του, δεν καμωνόταν ποτέ κάποιον άλλον», τονίζει.

Ο Γιάννης Κότσιρας αναφέρεται στη γνωριμία του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που ξεκίνησε το 2001 στο «Εφάπαξ» και «είναι σαν να μην τελείωσε ποτέ».

«Κάναμε την παραγγελιά, βάζαμε δηλαδή 600 άτομα κάθε βράδυ να ψηφίζουν ποιο τραγούδι ήθελαν να πούμε και εμείς ήμασταν έτοιμοι να το παίξουμε. Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα αλλά ο Λαυρέντης βρήκε τον τρόπο για να γίνει. Μοιράζαμε στον κόσμο ψηφοδέλτια, στα οποία έπρεπε να υπογράψει ποιο τραγούδι ήθελε, γινόταν καταμέτρηση στο καμαρίνι και στη συνέχεια τα τραγουδάγαμε στη σκηνή», θυμάται.

«Κάθε φορά που τον έβλεπα να λέει τον “Παλιό Στρατιώτη” με έκανε να κλαίω», λέει η Παυλίνα Βουλγαράκη που είχε την χαρά να βρεθεί μαζί του στη σκηνή.

«Η συναυλία του Λαυρέντη» έρχεται στο Juke Box και η Μπάντα του Μουσικού Κουτιού διασκευάζει τα τραγούδια που αγάπησε.

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας ανοίγει το «Μουσικό Κουτί» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

ΠΗΓΗ