«Μου δημιουργεί ένα σοβαρό χρέος ευθύνης και δεν μπορώ να τις απoλαύσω συνεργασίες».

Ο Γιώργος Σαμπάνης έδωσε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο περιοδικό «Gala».

Ο ταλαντούχος τραγουδιστής και δημιουργός μίλησε για την επιρροή του στο ελληνικό πεντάγραμμο, για το πλήθος των συνεργασιών που έχει και την ευθύνη που τον βαραίνει, αλλά και για το αισθητήριο της επιτυχίας.

«Επιδραστικός δεν ξέρω αν είμαι. Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Δεν θέλω να περιαυτολογώ για το εάν επηρεάζω είτε θετικά είτε αρνητικά. Κάνω ό,τι μπορώ με το λίγο ταλέντο που μπορεί να έχω. Δεν τα παράτησα ποτέ. Γράφω ό,τι νιώθω. Αναγκαστικά γίνομαι πιο επιλεκτικός. Και με τον καιρό δεν έχω την ίδια φρεσκάδα», λέει.

«Όταν έχω δισκογραφήσει γύρω στα 230 τραγούδια, το μυαλό θες δεν θες επαναλαμβάνει κάποια πράγματα. Από τη μία είναι καλό γιατί έχεις προσωπικό ύφος και στίγμα, από την άλλη είναι κακό γιατί ίσως γίνεσαι λίγο περισσότερο προβλέψιμος», συνεχίζει.

Ο Γιώργος Σαμπάνης εξηγεί επίσης γιατί δεν μπορεί να απολαύσει τις συνεργασίες που έχει κάνει.

«Μου δημιουργεί ένα σοβαρό χρέος ευθύνης και στην πραγματικότητα δεν μπορώ να τις απoλαύσω. Όταν παίρνεις στα χέρια σου την καριέρα ενός συναδέλφου που έχει την αγωνία να γεμίσει το μαγαζί του ή να τραγουδήσει ένα τραγούδι που θα ακουστεί, δεν μπορείς να το απολαύσεις», υποστηρίζει.

«Υπερισχύει η ευθύνη. Ότι όλα πρέπει να πάνε καλά και να είσαι σωστός απέναντι του για να καταφέρει να κάνει εκείνο που του έταξε η ίδια η συνεργασία. Υπάρχουν τραγούδια μου που θεωρώ ότι δεν είναι ωραία και δεν θα ήθελα να τα έχω αφήσει να κυκλοφορήσουν», τονίζει.

Υπάρχει κάποια συνεργασία για την οποία έχει μετανιώσει;

«Από την άλλη μεριά δεν έχω μετανιώσει για κάποιο τραγούδι που έχω δώσει. Τότε που τα έδωσα θεωρώ ότι έκανα μια σωστή κίνηση για την καριέρα μου. Κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις σε κάθε συνεργασία. Θεωρώ ότι είμαι ευνοημένος. Τα περισσότερα τραγούδια μου ευτύχησαν σε σπουδαίους τραγουδιστές με σπουδαίες συνεργασίες. Δεν έχω παράπονο. Εννοείται ότι θεωρώ τρομερά βαρετό να γράφεις σε ένα ύφος. Εκεί, πιστεύω, θα τρελαινόμουν», αναφέρει.

Παρά τις αμέτρητες επιτυχίες που έχει γράψει, ο Γιώργος Σαμπάνης παραδέχεται δεν μπορεί να αναγνωρίσει ποιο τραγούδι έχει την προοπτική να ξεχωρίσει.

«Ούτε μπορούσα, ούτε μπορώ να αναγνωρίσω ποιο τραγούδι θα γίνει επιτυχία. Το μόνο που μπορώ να αναγνωρίσω είναι ποιο μιλάει στην ψυχή μου. Δεν πιστεύω ότι το τραγούδι από μόνο του μπορεί να πάει κάπου. Το τραγούδι από μόνο του εκφράζει μια αλήθεια. Αν το πεις καταπληκτικά μπορεί ένα αντιεμπορικό τραγούδι να γίνει τεράστια επιτυχία. Μπορεί να γίνει και το αντίθετο, μια εμπορική επιτυχία να την πεις χάλια και να πάει χάλια», σημειώνει.

«Είναι πολύ σχετικά όλα. Έχω γράψει τραγούδια που ήταν φτιαγμένα για να σκίσουν και δεν βγήκαν ούτε σε single από τους τραγουδιστές γιατί δεν τα κατάλαβαν ή γιατί δεν ήταν το timing και υπάρχουν και δύσκολα τραγούδια και τσάκισαν», προσθέτει.

Ο Γιώργος Σαμπάνης τονίζει επίσης ότι δεν τον ενδιαφέρει να γράφει επιτυχίες.

«Δεν με αφορά το να γράφω σουξέ. Η Cobalt Music είναι μια οικογενειακή εταιρεία που σε ρωτάει τι όραμα έχεις και σε βοηθά να το υπηρετήσεις. Δεν μου είπε ποτέ κανείς “γράψε ένα σουξεδάκι να πουλήσουμε”», διευκρινίζει.

«Υπάρχουν τραγούδια που γεννιούνται 100 χρονών και πεθαίνουν έξι μήνες μετά την κυκλοφορία τους και υπάρχουν και τραγούδια που γεννιούνται μηδέν χρονών και ζουν πολλά χρόνια. Καλό είναι να γράφεις τραγούδια που ενηλικιώνονται μαζί με το ακροατήριο τους», λέει.

ΠΗΓΗ