Ένα μελωδικό «Μουσικό Κουτί» ανοίγει τη Μεγάλη Τετάρτη.

Ένα μελωδικό μουσικό ταξίδι με μουσικές που αρμόζουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας ετοίμασαν ο  Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη για τη Μεγάλη Τετάρτη, 28 Απριλίου, στις 22:00.

Στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1 έρχονται η ερμηνεύτρια και δημιουργός Σαβίνα Γιαννάτου, ο τραγουδοποιός Δημήτρης Υφαντής και ο συνθέτης και δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος για να μας ταξιδέψουν σε μουσικές που προέρχονται από διαφορετικούς τόπους και εποχές, αλλά τις συνδέουν η τρυφερότητα και η κατάνυξη.

Σ’ αυτό τον μουσικό… Μυστικό Δείπνο ακούγονται ο «Ακάθιστος ύμνος» και το «Ω, Γλυκύ Μου Έαρ», σε συνδυασμό με μουσικές του Leonard Koen και του Βασίλη Τσιτσάνη.

Η μαγευτική φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου, που έχει αποδείξει ότι η μουσική δεν έχει σύνορα, μας καθηλώνει με τραγούδια από την παραμυθένια «Λιλιπούπολη», την παράδοση της Μεσογείου, τις «Παναγιές του Κόσμου».

Η Σαβίνα Γιαννάτου ερμηνεύει την κλασική επιτυχία «Scarborough Fair» των Paul Simon και Arthur Garfunkel. Τη συνοδεύει η Ρένα Μόρφη, ενώ ονειρεμένη μοιάζει η φλογέρα του Δημήτρη Υφαντή και η λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου.

Αξέχαστο σε όλους θα μείνει το «Τζιβαέρι» που τραγουδά η Σαβίνα Γιαννάτου

Ένα τραγούδι της ξενιτιάς, που δεν θα πάψει ποτέ να συγκινεί, παντρεύεται με το «Στην Αρχή Του Τραγουδιού».

Κάθε στίχος και ένας ερμηνευτής. Πρώτος ο Δημήτρης Υφαντής, ακολουθεί ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Σαβίνα Γιαννάτου και η Ρένα Μόρφη. Στο ρεφρέν σμίγουν όλοι μαζί.

Ο εξαιρετικός συνθέτης και ερμηνευτής Δημήτρης Υφαντής, γνωστός για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την παραδοσιακή μουσική, μας θυμίζει ξεχασμένα ηπειρώτικα τραγούδια και τραγούδια που προέρχονται από τη Μικρά Ασία.

Ξεχωριστή είναι και η εκτέλεση του παραδοσιακού τραγουδιού «Το Γιασεμί» της Κύπρου. Το ερμηνεύει ο Δημήτρης Υφαντής και τον συνοδεύει η Σαβίνα Γιαννάτου.

Ακούστε με προσοχή τη λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου, αλλά και τους ήχους από το κανονάκι.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο άνθρωπος που αναγέννησε το παίξιμο της πολίτικης λύρας στην Ελλάδα, προχωρώντας με μουσικούς πειραματισμούς σε τελείως διαφορετικούς δρόμους, μας μαγεύει με τους ήχους των κομματιών του.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό δίωρο που με έναυσμα τη Μεγάλη Εβδομάδα κινείται σε μουσικά μονοπάτια που συγκινούν και μαγεύουν.

Μην χάσετε αυτή την εκπομπή. Ένα μελωδικό «Μουσικό Κουτί» ανοίγει τη Μεγάλη Τετάρτη.

ΠΗΓΗ