Μια συναυλία που θα φωτίσει όλες τις θεματικές πλευρές της στιχουργικής του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Η όγδοη «Συναυλία στο Ραδιόφωνο» του «Αθήνα 9.84» είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο στιχουργό (και δημοσιογράφο και συγγραφέα) Λευτέρη Παπαδόπουλο, 86 ετών σήμερα.

Στη σκηνή θα ανεβεί ο Κώστας Μακεδόνας, ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς ερμηνευτές. Συμμετέχει η Ασπασία Στρατηγού.

Δωρικός όπου χρειάζεται, λυρικός εκεί που πρέπει, ο Κώστας Μακεδόνας θα ερμηνεύσει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου, φωτίζοντας όλες τις θεματικές πλευρές της στιχουργικής του: την πολιτική, την κοινωνική, την ερωτική.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μεγάλωσε σε μια αυλή.

Φωκαίας 18. Κάτω από την πλατεία Κυριακού (Βικτωρίας). H αυλή είχε οκτώ δωμάτια, μια βρύση και ένα κοινόχρηστο αποχωρητήριο. Κάθε δωμάτιο και μια οικογένεια. Με τρία και τέσσερα άτομα η καθεμιά.

Οι “αρχηγοί” των οικογενειών ήταν μεροκαματιάρηδες. Μαραγκοί, χτίστες, τσαγκαράδες, υδραυλικοί, αρτεργάτες, σερβιτόροι, γιαουρτάδες. Ό,τι ξέρω από τον κόσμο μού τα ‘μαθαν αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι και, φυσικά, οι γονείς μου», έχει πει.

Φωτογραφία: Αντώνης Θεοδωρίδης

Μεγαλώσαμε με τα τραγούδια του.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραψε τους στίχους σε περισσότερα από 1.200. Συνεργάτες του, συνθέτες, οι καλύτεροι: Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Σπανός, Σταύρος Κουγιουμτζής, Απόστολος Καλδάρας, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Δήμος Μούτσης, Χρήστος Νικολόπουλος κ.ά.

Από το 1963 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δισκογραφία δίνει φωνή στο μέσα μας. Στις τρικυμίες και στις νηνεμίες μας. Στα τραύματα και στα θαύματα της ζωής μας.

Η συναυλία θα μεταδοθεί την Κυριακή 6 Ιουνίου στις 21:00 από τη συχνότητα του σταθμού 98,3 και ταυτόχρονα θα μεταδίδεται με εικόνα στο κανάλι του «Αθήνα 9,84» στο YouTube αλλά και στην ιστοσελίδα του.

ΠΗΓΗ