Μία συναυλία για τα εξήντα χρόνια του κορυφαίου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου στη δισκογραφία.

Εξήντα χρόνια πορείας στη μουσική και συνεχόμενης δημιουργίας συμπληρώνει φέτος ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Ο μεγάλος συνθέτης, ο σημαιοφόρος του κινήματος της επιστροφής στις ρίζες, ο μουσικός που με το όραμά του έκανε τομή στα μουσικά πράγματα της δεκαετίας του ’70 και έδωσε άλλη ταυτότητα στη σύγχρονη ελληνική μουσική, γιορτάζει αυτή τη λαμπρή επέτειο με μία μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Κρητικός συνθέτης θα παρουσιάσει μία ανθολογία από τους κύκλους τραγουδιών που σφράγισε με την υπογραφή του, εστιάζοντας στην ιστορία, τους, τους μύθους και στον έρωτα σαν κινητήριες δυνάμεις ψυχικής ανάτασης και στους μεγάλους ποιητές που προσέγγισε, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιώργο Σεφέρη, αλλά και νεότερους που ανέδειξε.

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο θα αντηχήσουν πολυαγαπημένα τραγούδια, ορχηστρικά μέρη και μερικές από της σημαντικότερες στιγμές της πορείας ενός ζωντανού μύθου της σύγχρονης Ελλάδας.

Μαζί του επί σκηνής αγαπημένοι του ερμηνευτές από το σήμερα: ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Γιώργος Περρής, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης και η Βάνα Μάνη.

Έχοντας συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, ο Γιάννης Μαρκόπουλος στρέφεται στη νέα γενιά που θα συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει τη μουσική του στις επόμενες, με αυτούς τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν για τον ίδιο το καλλιτεχνικό ιδεώδες, υπηρετώντας το γνήσιο και το αυθεντικό στη μουσική.

Θα συμμετέχει η ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία, υπό τη διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη και η μεικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπέρι.

Δημιουργός με εντελώς δικό του μουσικό ύφος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος (Ηράκλειο Κρήτης, 18 Μαρτίου 1939) είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.

Το 1962 με τη μουσική που υπέγραψε για την ταινία “Μικρές Αφροδίτες” του Νίκου Κούνδουρου κέρδισε το βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Το soundtrack έκανε τον συνθέτη γνωστό παγκοσμίως, και ο Γιάννης Μαρκόπουλος χαιρετίστηκε για το μουσικό ταλέντο του απ’ άκρη σ’ άκρη στον κόσμο, από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη μέχρι την Αμερική και την Ιαπωνία.

Στις δεκαετίες που ακολουθούν, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’70, ο Γιάννης Μαρκόπουλος με μεγάλες τηλεοπτικές, θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ άνοιξε τα δικά του μουσικά μονοπάτια κάνοντας πράξη το κίνημα επιστροφή στις ρίζες, εντάσσοντας τα τοπικά ελληνικά όργανα όπως τη λύρα και το σαντούρι να ομοηχούν μέσα στη συμφωνική ορχήστρα.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το μοναδικό ύφος του Γιάννη Μαρκόπουλου, που παραμένει ως σήμερα αξεπέραστο και φωτεινός σηματοδότης για όσους θέλουν να ανακαλύψουν διαφορετικές πτυχές της ελληνικής μουσικής.

Γιάννης Μαρκόπουλος
60 Χρόνια Μουσικής

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου
Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ώρα έναρξης: 21:00

Προπώληση εισιτηρίων

Online: www.viva.gr
Τηλεφωνικά: 11876

Σημεία Προπώλησης:
– Public
– Καταστήματα Wind
– Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία
– Yoleni’s Greek Gastronomy Center (Σόλωνος 9)
– Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στο χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00)

ΠΗΓΗ