Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον Διονύση Τσακνή και την Ρίτα Αντωνοπούλου.

To ροκ συναντά τους μεγάλους συνθέτες στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1 την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στις 23:00.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον τραγουδοποιό Διονύση Τσακνή και την ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου σε μια μοναδική μουσική βραδιά.

«Φταίνε Τα Τραγούδια» για όλα όσα θα συμβούν στο «Μουσικό Κουτί». Ο Θάνος Μικρούτσικος αναμετράται με τους Pink Floyd, η Λίνα Νικολακοπούλου με τη Cyndi Lauper και ο Μίκης Θεοδωράκης με τις Τρύπες.

Ο Διονύσης Τσακνής μας ταξιδεύει στην Καρδίτσα που γεννήθηκε και μεγάλωσε, θυμάται τον πατέρα του που «ήταν φανατικός της κλασικής μουσικής» και εξηγεί γιατί ενώ ήταν φρόνιμος μαθητής, τελικά αποφοίτησε με διαγωγή «καλή».

«Σύχναζα σε ένα καφενείο που όλος τυχαίως ήταν δίπλα στο σχολείο και έπινα τσιπουράκι. Ήμουν άτυχος όμως γιατί με έπιαναν οι καθηγητές και αυτό σήμαινε πολλές αποβολές. Από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσα να κάνω κοπάνα γιατί είχα τόσες αποβολές, που θα έμενα από τις απουσίες και γι’ αυτό και η διαγωγή μου ήταν “καλή”. Κατά τα άλλα δεν έκανα φασαρία στην τάξη γιατί ήμουν ένας μαθητής εντελώς αδιάφορος, γι’ αυτό που συνέβαινε στο σχολείο».

Ο Διονύσης Τσακνής απαντά στο δίλλημα αν θα προτιμούσε ένα δείπνο με τη Μαρία Κάλλας ή με τη Μελίνα Μερκούρη και μιλά για την ιστορία του ανατρεπτικού τραγουδιού «Γυρίζω Τις Πλάτες Μου Στο Μέλλον».

Γύρω στο ’90 συναντά καλλιτεχνικά τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Τι ήταν αυτό που τους ένωσε τόσο, ώστε κάποια στιγμή, ένας αστυνομικός να πει το καταπληκτικό ότι έχει μποτιλιάρισμα γιατί πάνω στο θέατρο τραγουδάει αυτός ο «Τσακνής Μαχαιρίτσας»;

«Ο Λαυρέντης ήταν το alter ego μου και νομίζω και εγώ εκείνου, καθόρισε τη ζωή μου, όχι μόνο μουσικά αλλά απ’ όλες τις πλευρές. Ήμασταν διαφορετικοί αλλά ταυτοχρόνως ήμασταν και ίδιοι! Ήταν παροιμιώδεις οι καυγάδες μας αλλά πάντα ωραίοι καυγάδες!», λέει στο «Μουσικό Κουτί».

Η Ρίτα Αντωνοπούλου γυρνά τον χρόνο πίσω και θυμάται το περιστατικό που στάθηκε η αφορμή σε ηλικία 18 ετώννα τραγουδήσει για πρώτη φορά επαγγελματικά σε ένα ρεμπετάδικο στο Κουκάκι, την αντίδραση του πατέρα της, τα μαθήματα που πήρε στο «μεγάλο σχολείο» του Μίμη Πλέσσα και του Σταμάτη Κραουνάκη, αλλά και τη στιγμή που χτύπησε το τηλέφωνο και άκουσε τη φωνή του Θάνου Μικρούτσικου.

«Εκείνη την περίοδο ήμουν τρελό νιάτο και κοιμόμουν μέχρι το μεσημέρι. Χτυπάει το σταθερό τηλέφωνο και λέω ένα νυσταγμένο “ναι”. Και ακούω από μέσα: Θάνος Μικρούτσικος. Κοιμάσαι; Όχι, όχι δεν κοιμάμαι, του λέω. Καλά θα σε πάρω μετά, μου απαντά και το κλείνει», περιγράφει.

«Μετά από αυτό, λέω, δεν θα με ξαναπάρει ποτέ! Κι όμως μου τηλεφώνησε μετά από μία ώρα και κανονίσαμε ένα ραντεβού δια ζώσης, στο οποίο μου ζήτησε να ετοιμάσω τέσσερα τραγούδια του, με τα οποία να είμαι σίγουρη ότι θα με διάλεγε ανάμεσα από άλλους διακόσιους. Μελέτησα και διάλεξα τέσσερα δικά του φυσικά. Όταν πήγα μου λέει: “Θέλω να πεις ένα τραγούδι που δεν είναι δικό μου”», προσθέτει.

Ο Διονύσης Τσακνής και η Ρίτα Αντωνοπούλου διαμορφώνουν το juke box της ζωής τους, βάζοντας αντί για κέρμα αναμνήσεις και συναισθήματα και ερμηνεύουν τραγούδια που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Η μπάντα του Μουσικού Κουτιού διασκευάζει για χάρη τους «Τα Ζηλιάρικά Σου Μάτια» του Μάρκου Βαμβακάρη, τον «Σουλτάνο Της Βαβυλώνας» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τη «Μυρτιά» του Μίκη Θεοδωράκη.

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας ανοίγει το «Μουσικό Κουτί».

ΠΗΓΗ