Η εκπομπή θα προβάλλει για πρώτη φορά αδημοσίευτες φωτογραφίες και ντοκουμέντα από τη ζωή του Νίκου Ξυλούρη.

Οι «Πρωταγωνιστές» ανοίγουν την φετινή σεζόν με ένα αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη.

Ένα αφιέρωμα στον λυράρη που έγινε αφίσα στα νεανικά δωμάτια την δεκαετία του ’70, γέμιζε τις αθηναϊκές μπουάτ αλλά ένιωθε ελεύθερος μόνο στις κορφές της Κρήτης, όπως ο ίδιος έλεγε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλάει μεταξύ άλλων με τη σύζυγο του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία, την κόρη του, Ρηνιώ και τα αδέλφια του, Γιάννη και Αντώνη (γνωστό ως Ψαραντώνη).

Όπως χαρακτηριστικά λέει η Ρηνιώ Ξυλούρη, ο Νίκος Ξυλούρης περιγράφεται από τους στίχους του τραγουδιού που ερμήνευσε το 1972: «Πώς να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου, ο ουρανός δικός μου, η θάλασσα στα μέτρα μου».

Η Ουρανία Ξυλούρη διηγείται την ιστορία μιας αφίσας, που φιλοτέχνησαν τα παιδιά του Πολυτεχνείου λίγες μέρες μετά την εξέγερση, και που είχε ως βασικό θέμα της, το πρόσωπο του Νίκου Ξυλούρη.

Οι «Πρωταγωνιστές» κατέγραψαν την πρόσφατη συναυλία – αφιέρωμα του Σταύρου Ξαρχάκου στον Νίκο Ξυλούρη που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στην οποία συμμετείχαν οι Ψαραντώνης, Ψαρογιάννης, Ψαρογιώργης, Ψαρολάμπης, Νίκη Ξυλούρη, Ελευθερία Ξυλούρη, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και Ηρώ Σαϊα.

Οι «Πρωταγωνιστές» θα προβάλλουν επίσης για πρώτη φορά φωτογραφίες από τη ζωή του «Αρχάγγελου της Κρήτης», ντοκουμέντα που παραχώρησαν στην εκπομπή η Ουρανία και η Ρηνιώ Ξυλούρη.

Η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 22:40 στον Alpha.

ΠΗΓΗ