«Κανένα σκοτάδι δεν είναι πιο δυνατό από το “Φως στην Ψυχή”», τονίζει η Έλενα Παπαρίζου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και η Έλενα Παπαρίζου κυκλοφόρησαν την επανεκτέλεση του τραγουδιού «Το Φως στην Ψυχή» / «Light In Our Soul», σε συνεργασία με την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου, με στόχο την εξάλειψη του στίγματος που συνοδεύει παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας.

Βάσει επίσημων στοιχείων του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF), 1 στους 7 εφήβους από 10 έως 19 ετών παγκοσμίως αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας.

Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 1 στους 5 εφήβους σε όλη την Ευρώπη ενώ μόνο το ένα τρίτο αυτών λαμβάνουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Επιπλέον, το στίγμα και η έλλειψη κατανόησης των ζητημάτων ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις των παιδιών και των νέων με την οικογένεια και τους συνομηλίκους και να οδηγήσει σε απομόνωση και κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF στην Ελλάδα, Έλενα Παπαρίζου δήλωσε:

«Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Όλοι μας έχουμε περάσει ή περνάμε στιγμές και καταστάσεις που έχουν επηρεάσει την ψυχική μας υγεία είτε για σύντομο είτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό! Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για την ψυχική υγεία, χωρίς προκαταλήψεις, ώστε να σπάσουμε το στίγμα που δυστυχώς συνοδεύει ακόμα τα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα γιατί κανένα “σκοτάδι” δεν είναι πιο δυνατό από το “Φως στην Ψυχή” που κρύβει ο καθένας μέσα του.

Ας ξεκινήσουμε όλοι μαζί αυτή τη συζήτηση, ανοιχτά, χωρίς ταμπού για να στηρίξουμε έμπρακτα κάθε παιδί, έφηβο αλλά και ενήλικα που μπορεί παλεύει με το δικό του “σκοτάδι”».

Η Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα Όλγα Σιώκου – Σιόβα πρόσθεσε:

«Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα ψυχικής υγείας, υπάρχουν ακόμα πολλές ελλείψεις τόσο στην παροχή υπηρεσιών στήριξης όσο και εξάλειψης στερεοτύπων και αρνητικών πεποιθήσεων.

Η UNICEF καλεί και στηρίζει τα Κράτη Μέλη της καθώς και αρμόδιους εθνικούς και τοπικούς φορείς να θέσουν την  ψυχική υγεία παιδιών και νέων ως προτεραιότητα, με στόχο την εξάλειψη του στίγματος και των διακρίσεων και τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής, ισότιμης και υποστηρικτικής κοινωνίας».

Μέχρι το τέλος του μήνα, η UNICEF μαζί με την πρώτη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Οργανισμού στη χώρα, Έλενα Παπαρίζου, θα προχωρήσουν σε μία σειρά ενεργειών καλώντας παιδιά, νέους και μεγάλους να ενημερωθούν για το σημαντικό ρόλο που παίζει η ψυχική υγεία σε κάθε στάδιο της ζωής – από την παιδική και εφηβική ηλικία έως την ενηλικίωση – αλλά και να δείξουν τη στήριξή τους σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, χωρίς προκαταλήψεις.

ΠΗΓΗ