Οι Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη ανοίγουν το «Μουσικό Κουτί» του Θάνου Μικρούτσικου.

Το «Μουσικό Κουτί» τιμά έναν μεγάλο συνθέτη, εκρηκτικό, πολύπλευρο, διανοούμενο και βαθιά λαϊκό, τον Θάνο Μικρούτσικο.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, στις 22:00, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται την Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, μία από τις αγαπημένες του κόρες, η οποία για πρώτη φορά μοιράζεται δημοσίως ιστορίες από τη ζωή του πατέρα της και ερμηνεύει τραγούδια του.

Επίσης, φιλοξενούν τον Κώστα Θωμαΐδη, τον Μίλτο Πασχαλίδη και την Παυλίνα Βουλγαράκη, τρεις ερμηνευτές τριών διαφορετικών γενιών, που όχι μόνο συνεργάστηκαν μαζί του αλλά είχαν και πολύ στενούς δεσμούς.

Στην παρέα έρχεται και ο εξαιρετικός σολίστας των πνευστών Θύμιος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπήρξε σταθερός συνεργάτης του σπουδαίου συνθέτη για πολλά χρόνια.

«Ερωτικό (Με Μια Πιρόγα)»: Το υπέροχο τραγούδι σε στίχους Άλκη Αλκαίου και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, ερμήνευσε πρώτη φορά με την ιδιαίτερη χαρακτηριστική φωνή του ο Μανώλης Μητσιάς.

Εδώ το ακούμε σε μια εξαιρετική εκτέλεση από τον τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Κώστα Θωμαΐδη. Τους συνοδεύει η Αλεξάνδρα Μικρούτσικου.

Η διαδρομή του Θάνου Μικρούτσικου ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και πάντα ήταν ανήσυχη και δημιουργική, πολύ πλούσια και περιπετειώδης.

Έγραψε όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και βέβαια το πιο γνωστό κομμάτι της δουλειάς του είναι τα εκατοντάδες τραγούδια που έγραψε μελοποιώντας στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών.

Ένας μοναδικός συνθέτης, που έγραψε από άριες μέχρι ζεϊμπέκικα και μελοποίησε από τον Μπρεχτ και τον Ναζίμ Χικμέτ μέχρι τον αγαπημένο του Νίκο Καββαδία.

Τη μοναδική «Ρόζα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, σφράγισε με την ερμηνεία του ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος.

Στην εκπομπή ακούμε το τραγούδι από τους Παυλίνα Βουλγαράκη, Μίλτο Πασχαλίδη, Κώστα Θωμαΐδη και Αλεξάνδρα Μικρούτσικου. Μαζί τους ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη.

«Μεγαλώσαμε σ’ ένα σπίτι που ο μπαμπάς μας ήταν παραμυθάς. Μπορεί να είχε στούντιο όλη μέρα ή περιοδεία, αλλά το βράδυ που θα γυρνούσε θα ερχόταν να μας πει παραμύθια για να κοιμηθούμε…», λέει η Αλεξάνδρα Μικρούτσικου.

Επίσης, εξηγεί γιατί επέλεξε να τραγουδήσει το «Ωροσκόπιο»: «Το Ωροσκόπιο κρύβει το μότο της ζωής του πατέρα μου: είναι πιο εύκολο να κλαις παρά να ζεις, η ζωή είναι δύσκολη, θέλει προσπάθεια και κάθε μέρα πρέπει να προσπαθούμε να ξεπερνάμε τις δυνατότητές μας».

Την «Ελένη», σε στίχους Μπάμπη Τσικληρόπουλου, σφράγισε ανεξίτηλα με την υπέροχη φωνή της η Χάρις Αλεξίου.

Εδώ ακούμε «Ελένη» από την Παυλίνα Βουλγαράκη, σε μια εξαιρετική ερμηνεία. Τη συνοδεύει, σε ένα μοναδικό σόλο, ο Θύμιος Παπαδόπουλος.

Στο «Μουσικό Κουτί» του Θάνου Μικρούτσικου θα χορέψουμε στο «Φτερό Του Καρχαρία» ή έστω σε «Μια Πίστα Από Φώσφορο» με εμβληματικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου από τις συνεργασίες του με τον Άλκη Αλκαίο, τη Λίνα Νικολακοπούλου, τον Μάνο Ελευθερίου και τον Οδυσσέα Ιωάννου.

Ξεχωριστή θέση στην εκπομπή έχει η ποίηση του Νίκου Καββαδία μέσα από τα τραγούδια «Γουίλι, ο Μαύρος Θερμαστής», «Θεσσαλονίκη», «Ένα Μαχαίρι».

Η ποίηση του Νίκου Καββαδία συναντά τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και γεννιέται η «Θεσσαλλονίκη».

Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ανήκει στον Γιάννη Κούτρα. Στο «Μουσικό Κουτί» το ερμηνεύουν μοναδικά ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Το «Μουσικό Κουτί», που έχει κερδίσει το πιο δυνατό χειροκρότημα και την αγάπη των τηλεθεατών, συνεχίζει για τρίτη σεζόν το περιπετειώδες ταξίδι του.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη, με το ίδιο πάθος και την ίδια λαχτάρα, ενώνουν διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, όπου όλα χωράνε και όλα δένουν αρμονικά.

Το «Μουσικό Κουτί» υποδέχεται καταξιωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες και τιμά τους δημιουργούς που με τη μουσική και τον στίχο τους έδωσαν νέα πνοή στο ελληνικό τραγούδι. Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος, οι Φίλοι του Κουτιού θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν από κοντά τα special επεισόδια της εκπομπής.

Καθίστε αναπαυτικά ανοίγει το «Μουσικό κουτί» του Θάνου Μικρούτσικου και είναι μαγικό.

ΠΗΓΗ