Το «Μουσικό Κουτί» του Μανώλη Ρασούλη με καλεσμένους τη Γλυκερία, τον Πέτρο Βαγιόπουλο και τη Ναταλία Ρασούλη.

Το «Μουσικό Κουτί» του Μανώλη Ρασούλη ανοίγουν ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στην ΕΡΤ1 στις 22:00.

Ένα ταξίδι στον κόσμο του σπουδαίου δημιουργού, που κατάφερε με τους στίχους του να αλλάξει το ελληνικό τραγούδι.

Η Γλυκερία και ο Πέτρος Βαγιόπουλος λένε «Όλα Σε Θυμίζουν» στον Μανώλη Ρασούλη και τιμούν τον χαρισματικό στιχουργό ερμηνεύοντας τραγούδια του που έχουν θριαμβεύσει μέσα στον χρόνο.

Η Ναταλία Ρασούλη μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το μεγαλείο της ψυχής του πατέρα της και μας υπενθυμίζει πως «Τίποτα Δεν Πάει Χαμένο».

«Αυτό το τραγούδι με συνδέει βαθύτατα με τον πατέρα μου και με συγκινεί διότι το έγραψε με αφορμή μία συγκίνηση του δικού του πατέρα», λέει στο «Μουσικό Κουτί».

«Ο παππούς μου ήταν Αριστερός και όταν είδε στην τηλεόραση να σκοτώνονται στην πλατεία της Μόσχας είπε ότι “οι αγώνες μας πήγαν χαμένοι” και τότε ο πατέρας μου έγραψε: “Τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή”!», συνεχίζει.

«Τίποτα Δεν Πάει Χαμένο», το εμβληματικό τραγούδι σε μουσική Μάνου Λοΐζου, που ερμήνευσε πρώτη η Χαρούλα Αλεξίου, το ακούμε στο «Μουσικό Κουτί» από την κόρη του αείμνηστου Μανώλη Ρασούλη, σε μία υπέροχη ερμηνεία.

Το 1978 μία παρέα νέων δημιουργών, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Νίκος Παπάζογλου, υπό την επίβλεψη του Διονύση Σαββόπουλου έδωσε μία νέα και ολόφρεσκη πνοή στο λαϊκό τραγούδι με τον δίσκο «Η Εκδίκηση Της Γυφτιάς».

«Πρωταρχικό ρόλο σε αυτή την ανανέωση έπαιξε ο στίχος του Μανώλη Ρασούλη που ήταν λόγιος και λαϊκός, δραματικός και παιγνιώδης, άμεσος, γήινος αλλά και απογειωμένος και ψυχεδελικός», σημειώνει ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Απόψε, ο Νίκος Πορτοκάλογλου ερμηνεύει το «Με Φουρτουνιάζει Ο Έρωτας» που τραγούδησε ο ίδιος ο Μανώλης Ρασούλης το 1984.

Τη δεκαετία του ’80, η Γλυκερία συναντά τον Μανώλη Ρασούλη και από τότε δεν σταμάτησε να λέει τα τραγούδια του με τον δικό της μοναδικό τρόπο: «Πιστεύω ότι έδωσε μία καινούργια πνοή στο λαϊκό τραγούδι, το αναβάθμισε και το έφερε στην εποχή του χωρίς να το προδώσει».

Το «Όλα σε Θυμίζουν» είναι ένα τραγούδι που όλοι έχουμε σιγοψιθυρίσει τους στίχους του.

Ένα από τα ωραιότερα, αν όχι το ωραιότερο, τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ. Οι υπέροχοι στίχοι του ανήκουν, φυσικά, στον Μανώλη Ρασούλη, τη μουσική έγραψε ο Μάνος Λοΐζος και το απογείωσε με τη συγκινητική της ερμηνεία η Χαρούλα Αλεξίου.

Εδώ, σε μία επίσης υπέροχη εκτέλεση από τη Γλυκερία και τη Ναταλία Ρασούλη.

Ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος υπήρξε στενός συνεργάτης του Μανώλη Ρασούλη για χρόνια και μαζί έγραψαν περισσότερα από 100 τραγούδια, ανάμεσά τους και το χιλιοτραγουδισμένο «Πότε Βούδας Πότε Κούδας».

«Την πρώτη φορά που ήταν να συναντηθούμε μου είπε να πάω να τον βρω στο ρετιρέ του. Φαντάσου πόσα λεφτά θα έχει βγάλει, σκέφτηκα, για να έχει ρετιρέ», θυμάται.

«Χτυπάω το κουδούνι, ανεβαίνω στον 6ο όροφο και ξαφνικά ανοίγει η πόρτα της ταράτσας. Ο Μανώλης έμενε τελικά σε ένα δώμα και όχι στο ρετιρέ που πίστευα εγώ. Μου είπε “κάτσε”, αλλά δεν είχε πού να καθίσω διότι ο χώρος ήταν γεμάτος βιβλία», περιγράφει.

Στο jukebox της βραδιάς έρχονται «αντισυμβατικές» διασκευές που ταιριάζουν απόλυτα με την προσωπικότητα του Μανώλη Ρασούλη.

Το «Πότε Βούδας Πότε Κούδας», σε μουσική Πέτρου Βαγιόπουλου, τραγουδήθηκε και χορεύτηκε όσο λίγα λαϊκά άσματα. Εδώ το ερμηνεύει ο ίδιος ο δημιουργός του και τον συνοδεύει όλη η παρέα.

Το «Μουσικό Κουτί», που έχει κερδίσει το πιο δυνατό χειροκρότημα και την αγάπη των τηλεθεατών, συνεχίζει για τρίτη σεζόν το περιπετειώδες ταξίδι του.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη, με το ίδιο πάθος και την ίδια λαχτάρα, ενώνουν διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, όπου όλα χωράνε και όλα δένουν αρμονικά.

Το «Μουσικό Κουτί» υποδέχεται καταξιωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες και τιμά τους δημιουργούς που με τη μουσική και τον στίχο τους έδωσαν νέα πνοή στο ελληνικό τραγούδι. Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος, οι Φίλοι του Κουτιού θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν από κοντά τα special επεισόδια της εκπομπής.

 

Το βράδυ της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου στις 22:00 καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας ανοίγει το «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1.

ΠΗΓΗ