Μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο.

Αυτό το καλοκαίρι, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και έξι δεξιοτέχνες μουσικοί μας προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι στις αρχές του 20ου αιώνα, γεμάτο από την κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης εκείνης που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού.

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου η Ελένη Τσαλιγοπούλου παρουσιάζει τη συναυλία «Σμύρνη 1922 – 2022» στον Πολυχώρο Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στη Θάλασσα – Λιπάσματα 2022, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η Σμύρνη με την τεράστια παράδοση, την πολυπολιτισμική κουλτούρα, τις μουσικές που ταξίδεψαν από τη μία άκρη του κόσμου έως την άλλη, τη θρυλική ομορφιά και – κυρίως – την τραγική της κατάληξη, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στις ψυχές όλων των Ελλήνων και θα είναι για πάντα η πιο αγαπημένη «χαμένη πατρίδα».

Εκατό χρόνια μετά την θλιβερή επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι συνεργάτες της επιλέγουν να παρουσιάσουν μία συναυλία με διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους», που γεννήθηκαν την περίοδο του Μεσοπολέμου στα «Καφέ Αμάν» της Σμύρνης και των μεγάλων αστικών κέντρων της νεότερης Ελλάδας και μας μεταφέρουν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής.

Θα ακουστούν εμβληματικές δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης και άλλοι, που, παρά την τραγική μοίρα της προσφυγιάς, έμελλε να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής και του ρεμπέτικου, μεταλαμπαδεύοντας σε όλη την Ελλάδα τον μουσικό θησαυρό του τόπου τους.

Τραγούδια για τον πόνο και τον καημό αλλά και για το γλέντι και τη χαρά της ζωής, ακριβώς όπως και η μοίρα αυτού του σπουδαίου τόπου.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου -και λόγω καταγωγής- γνώριζε, αγαπούσε και τιμούσε πάντοτε τη Σμύρνη και τις μουσικές της.

Μεγάλωσε με αυτά τα τραγούδια, τα θαύμασε και τα μελέτησε τόσο ώστε οι ερμηνείες της να τα εμπεριέχουν και δεν λείπει σχεδόν ποτέ η αναφορά τους στα προγράμματά της.

Τώρα, μαζί με τους έξι σπουδαίους συνεργάτες της μουσικούς, η Ελένη Τσαλιγοπούλου παρουσιάζει για πρώτη φορά μία παράσταση που βασίζεται αποκλειστικά σε αυτά τα τραγούδια, στις μνήμες και τον ευρύτερο πολιτισμό της Σμύρνης, έναν πολιτισμό που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα των χρόνων και εξακολουθεί να μας συγκινεί, να μας γοητεύει και να μας εκφράζει.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Άγης Παπαπαναγιώτου (κοντραμπάσο), Γιάννης Πούλιος (βιολί), Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα)

Επιμέλεια προγράμματος: Απόστολος Τσαρδάκας

Ελένη Τσαλιγοπούλου - Eleni Tsaligopoulou

Φεστιβάλ Στη Θάλασσα – Λιπάσματα 2022
Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Παρασκευή 22 Ιουλίου

Πολυχώρος Λιπασμάτων – Δραπετσώνα
Βόρεια είσοδος – οδός Σφαγείων
Νότια είσοδος – περιοχή Κράκαρη (παραπλεύρως Ε1 πύλης λιμανιού)

Κεντρική Σκηνή (σιλό)
Ώρα Προσέλευσης: 21: 00

Είσοδος Ελεύθερη

ΠΗΓΗ