Το «Μουσικό Κουτί» αυτήν την εβδομάδα «ετοιμάζει ταξίδι» σε ονειρικούς καλοκαιρινούς προορισμούς.

Το «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1 υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα υπέροχο «πάντρεμα» τραγουδιών. Οι επιτυχίες της μίας και μοναδικής Ελένης Δήμου συναντούν τους πανκ, ροκ και balkan ήχους του Ηλία Κόζα και της Dj Spery.

O Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022 στις 22:00 την Ελένη Δήμου, μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, που έχει βάλει τη σφραγίδα της στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, τραγουδώντας από Γιάννη Σπανό μέχρι ηπειρώτικα και από Λάκη Παπαδόπουλο μέχρι ρέγκε και έθνικ.

Στην παρέα τους επίσης θα είναι ο Ηλίας Κόζας, ο ανήσυχος τραγουδοποιός και ερμηνευτής που με το συγκρότημά του, τους Koza Mostra, γράφουν τη δική τους ιστορία στη μουσική. Στα decks της εκπομπής η Dj Spery, γνωστή και ως Σπυριδούλα Σταύρου.

«Ετοιμάζω Ταξίδι», μας τραγουδάει στη συνέχεια η αγαπημένη ερμηνεύτρια, σε μουσική Τάκη Μπουγά και στίχους Μάνου Τσιλιμίδη. Ο Ηλίας Κόζας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Ρένα Μόρφη και η μπάντα του «Μουσικού Κουτιού» τη συνοδεύουν και όλοι μαζί μας ταξιδεύουν σε ονειρικούς, καλοκαιρινούς προορισμούς.

«Ο Γιάννης Σπανός με έβαλε στους τραγουδιστές που τους λες κλασικούς», αναφέρει στη συνέντευξή της η αγαπημένη ερμηνεύτρια Ελένη Δήμου και θυμάται τα πρώτα της μουσικά ακούσματα: «Η μητέρα μου είχε υπέροχη φωνή με νανούριζε με αμανέδες. Την ακούγανε και λέγανε: “Η Λευτερίτσα” νανουρίζει την κόρη της».

Σταθερή αξία στα μουσικά πράγματα για περισσότερα από 40 χρόνια, έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες με κορυφαίους συνθέτες, ενώ πολλά τραγούδια έχουν σφραγιστεί από τη μοναδική της ερμηνεία. Πνεύμα ανήσυχο και ελεύθερο πάντα, ακολούθησε το ένστικτο και την καρδιά της και όχι τις επιταγές των δισκογραφικών εταιρειών.

«Ψαχνόμουν πολύ γιατί ήθελα να έχω ποικίλα ακούσματα, αλλά με το λαϊκό τραγούδι προσπαθούσα να διατηρήσω μια απόσταση», λέει στο «Μουσικό Κουτί».

Με τη μοναδικότητα της φωνής της και την ικανότητά της να αποτυπώνει με ακρίβεια, όσα αποπνέουν οι στίχοι των τραγουδιών της, η Ελένη Δήμου συνεπαίρνει με την ερμηνεία του τραγουδιού «Προσωπικά», που έγραψαν για εκείνη ο Γιάννης Σπανός και η Λίνα Νικολακοπούλου.

«Το συγκρότημα που με στιγμάτισε και μεγάλωσα μαζί του είναι οι Queen», λέει σε σχέση με τις μουσικές των παιδικών του χρόνων ο Ηλίας Κόζας, ο οποίος μπορεί να πειραματίστηκε σε πολλά είδη μουσικής, να πέρασε από διάφορα μουσικά γκρουπ και σκηνές της πόλης, αλλά τελικά βρήκε τον δρόμο του με τους Koza Mostra.

Η υπέροχη μπάντα του μαζί με τον αείμνηστο Αγάθωνα Ιακωβίδη μάς χάρισαν την 6η θέση στην Eurovision του 2013, με το «Alcohol Is Free».

«Με Τρέλα» τραγουδάει ο Ηλίας Κόζας, σε μουσική και στίχους δικούς του, και ξεσηκώνει την όμορφη παρέα του καναπέ – και όχι μόνο.

Πρωτότυπα «παντρέματα» με εναλλακτικές ενορχηστρώσεις έρχονται από την μπάντα του «Μουσικού κουτιού» στο JukeBox.

O «Λεβέντης» του Μίκη Θεοδωράκη συναντά την αθάνατη «Ιτιά» και η «Ερηνούλα» του Δήμου Μούτση το «Τραγούδι Γενεθλίων» της Μαριανίνας Κριεζή.

«Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια» και το «Μουσικό Κουτί» το αποδεικνύει για άλλη μία Τετάρτη.

ΠΗΓΗ