Το «Μουσικό Κουτί» ανοίγει για καλλιτέχνες που δεν βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση.

Όλα μπερδεύονται γλυκά και απρόσμενα στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1 την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, στις 22:00.

Ιστορίες, τραγούδια, όνειρα, παρελθόν και παρόν. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τη Μελίνα Τανάγρη, την ερμηνεύτρια με την ιδιαίτερη προσωπική διαδρομή, και την Ευσταθία, την τραγουδοποιό που έχει βάλει τη δική της σφραγίδα στην ελληνική μουσική.

Στην παρέα τους έρχεται ο συνθέτης, ερμηνευτής και πολυοργανίστας Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος.

Οι τρεις δημιουργοί και ερμηνευτές «ανακατεύουν» παλιούς και νέους ρυθμούς, συμβατικούς και εναλλακτικούς ήχους, αν και προέρχονται από διαφορετικές μουσικές αφετηρίες. Ένα μουσικό ταξίδι, που ξεκινάει από τη Γαλλία και φτάνει στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

Νίκος Πορτοκάλογλου, Μελίνα Τανάγρη, Ρένα Μόρφη, Ευσταθία και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος τραγουδούν παρέα την «Παράβαση» του Διονύση Σαββόπουλου, που ερμήνευσε πρώτος ο Νίκος Παπάζογλου, συνοδεία της μπάντας του «Μουσικού Κουτιού».

/https://www.youtube.com/watch?v=fuTFB9ND5XY

Γνωρίσαμε τη χαρισματική τραγουδοποιό και ερμηνεύτρια Μελίνα Τανάγρη από τη συμμετοχή της στη θρυλική παράσταση «Αχαρνής» του Διονύση Σαββόπουλου το 1976.

«Δεν μπήκα στη νύχτα, μπήκα στη νύχτα του Σαββόπουλου. Μια πειραγμένη νύχτα που μου ταίριαζε πολύ», λέει.

Από τότε μέχρι και σήμερα δοκιμάζει, πειραματίζεται και δημιουργεί με τον δικό της, πάντα γοητευτικό, τρόπο.

«Βυζάκια Έξω Λοιπόν», ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό τραγούδι της Μελίνας Τανάγρη, σε δικούς της στίχους και μουσική. Το ερμηνεύει μοναδικά με τη συνοδεία του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου στο τρομπόνι.

/https://www.youtube.com/watch?v=b0sKzITTMr4

Η Ευσταθία, η οποία αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα, εμφανίζεται τη δεκαετία του 2000 με τραγούδια που κάνουν αίσθηση και λίγο αργότερα ανοίγει τα φτερά της στο θέατρο ως συγγραφέας

«Το καινούργιο μου τραγούδι προέκυψε ενώ μελετούσα την “Εφημερίδα των Κυριών”, ένα έντυπο του 18ου αιώνα που εξέδιδε η Καλλιρρόη Παρρέν, η πρώτη φεμινίστρια. Όπως τη μελετούσα, έπεσε το μάτι μου σε ένα ποίημα μιας άγνωστης γυναίκας, της Ελένης εκ Σύρου, που ήταν συνδρομήτρια», εξηγεί.

«Αυτή η γυναίκα εκπροσωπεί όλους τους ανθρώπους εκείνης της εποχής που δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους» λέει για την «Ελένη εκ Σύρου», το τραγούδι που μοιράζεται με τη Μελίνα Τανάγρη.

«Χωρίς εσένα». Το τραγούδι μέσα από το οποίο το κοινό αγάπησε την Ευσταθία, χάρη στην αλήθεια που κρύβουν οι στίχοι του. Εδώ απογειώνεται από τους μουσικούς της μπάντας.

/https://www.youtube.com/watch?v=EaCYgktEya0

Ο «άνθρωπος – ορχήστρα», όπως αποκαλούν τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, έχει δίπλωμα στο τρομπόνι, πτυχίο στο βιολί και στα ανώτερα θεωρητικά, με διάκριση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από την αρχή της μουσικής του πορείας έχει συνεργαστεί, σε μουσικές σκηνές, συναυλιακούς χώρους, θέατρα, φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με χαρισματικούς και αγαπημένους καλλιτέχνες.

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος ερμηνεύει το τραγούδι του «Κι Έμεινα Εδώ», το οποίο τραγούδησε πρώτος ο Μπάμπης Στόκας, αφού πρώτα εξηγεί πού και για ποια το έγραψε.

/https://www.youtube.com/watch?v=GfHOKspprEM

Στο αξεπέραστο Jukebox της εκπομπής, η μπάντα του «Μουσικού Κουτιού» διασκευάζει για άλλη μια φορά τα αγαπημένα τραγούδια των καλεσμένων.

Η Εντίθ Πιάφ συναντά τον Διονύση Σαββόπουλο, οι Scorpions τον Γιώργο Χατζηνάσιο και οι «Πειρατές της Καραϊβικής» τον Μάνο Χατζιδάκι, διότι στο «Μουσικό Κουτί» όλα μπορούν να συμβούν.

 

ΠΗΓΗ