Πώς μετέφεραν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την είδηση του θανάτου του βραβευμένου με Όσκαρ Έλληνα μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών στις 17 Μαΐου, όπως έγινε γνωστό χθες, Πέμπτη.

Την είδηση ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, με την εξής δήλωση: «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου».

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν κατακλυστεί με δημοσιεύματα για την είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες παγκοσμίως.

«Ο Vangelis, ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής που κέρδισε Όσκαρ για την ταινία “Chariots of Fire” και συνέθεσε μουσική για ταινίες – ορόσημα όπως το “Blade Runner”, πέθανε την Τρίτη», ανέφερε το Variety.

Το Rolling Stone σημείωσε ότι «ο επιδραστικός Έλληνας μουσικός της ηλεκτρονικής μουσικής ήταν επίσης συνιδρυτής του cult prog-rock συγκροτήματος Aphrodite’s Child» και μετέφερε τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικού της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, για τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το Billboard έγραψε ότι «ο γεννημένος στην Ελλάδα συνθέτης ήταν ευρύτερα γνωστός για τη μουσική του για την ταινία “Chariots of Fire” του 1981, η οποία του χάρισε ένα Όσκαρ και ένα Νο. 1 στο Hot 100».

Επίσης, περιέγραψε αναλυτικά την πορεία του Βαγγέλη Παπαθανασίου, από τα συγκροτήματα των Forminx και Aphrodite’s Child μέχρι το ενδιαφέρον για τη μουσική για το διάστημα.

Το NME μετέφερε τα αφιερώματα διεθνών μουσικών στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, όπως ο EL-P των Run The Jewels, ο οποίος αποκάλεσε τον Έλληνα συνθέτη ως τον «προσωπικό του ήρωα στη μουσική» και ο Daniel Pemberton, ο οποίος τόνισε ότι «είναι δύσκολο να υποτιμήσει κανείς τον κολοσσιαίο αντίκτυπο του Βαγγέλη στη σύγχρονη κινηματογραφική μουσική».

Το Reuters αναμετέδωσε την είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Παπαθανασίου από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραθέτοντας το βιογραφικό του μουσικοσυνθέτη.

«Κάποτε ο Vangelis είπε ότι το μουσικό κομμάτι, που του χάρισε ένα Όσκαρ και ήταν στην κορυφή των charts για εβδομάδες, ήταν εν μέρει ένας φόρος τιμής στον πατέρα του, ο οποίος ήταν δεινός ερασιτέχνης δρομέας», ανέφερε το Reuters.

«Είναι απλώς ένα άλλο μουσικό κομμάτι, είπε σε μια συνέντευξή του», συνεχίζει το πρακτορείο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με έκτακτο τηλεγράφημά του μετέδωσε την είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Παπαθανασίου, μεταδίδοντας την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Guardian δημοσίευσε επίσης την είδηση για τον θάνατο του συνθέτη, κάνοντας λόγο για τον «μουσικό του οποίου το συνθετικό έργο έφερε τεράστια δραματική τέχνη στα soundtracks ταινιών».

ΠΗΓΗ