Ο Σταύρος Λογαρίδης έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Σε ηλικία 69 ετών ο συνθέτης και τραγουδιστής Σταύρος Λογαρίδης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο μουσικό έργο.

Από τους Poll, μαζί με τον Κώστα Τουρνά και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, μέχρι τη μετέπειτα σόλο καριέρα του, ο Σταύρος Λογαρίδης είχε το δικό του, προσωπικό μουσικό στίγμα.

Ο Σταύρος Λογαρίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1953. Από παιδί είχε κλίση στη μουσική, με την οποία ήρθε σε επαφή μέσω του παππού του, που ήταν ιεροψάλτης. Ο πατέρας του έπαιζε κιθάρα και η μητέρα του ακορντεόν.

Από την Κωνσταντινούπολη στη δόξα με τους Poll

Όταν ήταν 14 ετών δημιούργησε το συγκρότημα Juniors και αμέσως μετά τους Sphinx, που κέρδισαν το πρώτο βραβείο παντουρκικού διαγωνισμού μουσικής της εφημερίδας Hurriyet.

Στα 15 του ήρθε στην Αθήνα και κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με τον τίτλο «Ήταν Μια Μικρούλα Και Μελαχρινούλα». Για να βγάλει χρήματα συμμετείχε σε φωνητικά του Μάνου Χατζηδάκη στις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Ο τότε διευθυντής της Polydor, Νίκος Αντίππας, τον έφερε σε επαφή με τους Κώστα Τουρνά, Robert Williams και Κώστα Παπαϊωάννου. Κάπως έτσι γεννιούνται οι Poll που θα κάνουν δύο μεγάλους δίσκους, το «Άνθρωπε» και το «Λευκό Album».

Ο Σταύρος Λογαρίδης αποχώρησε από τους Poll όταν το συγκρότημα πήρε την απόφαση να εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1972.

Στη συνέχεια δημιούργησε το συγκρότημα «Ακρίτας» μαζί με τους Άρη Τασούλη και Γιώργο Τσουπάκη και κυκλοφόρησε το ομώνυμο άλμπουμ, περνώντας σε πιο progressive ήχους.

Αργότερα ταξιδεύουν στο Λονδίνο για να ηχογραφήσουν με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου πέντε τραγούδια που παραμένουν ακυκλοφόρητα.

Μέχρι το 1977, ο Σταύρος Λογαρίδης έκανε μουσική για δύο σήριαλ στην τηλεόραση, τη «Μενεξεδένια Πολιτεία» του Άγγελου Τερζάκη και την «Οικογένεια Ζαρντή» του Κώστα Χατζηαργύρη στην κρατική τηλεόραση.

Επίσης, έχει γράψει τη μουσική για την ταινία μεγάλου μήκους «Η Φόνισσα» με την οποία απέσπασε το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην πρώτη μεταπολιτευτική και επεισοδιακή του πρεμιέρα με κριτική επιτροπή τους Μελίνα Μερκούρη, Μάνο Λοίζο και Νίκο Κούνδουρο.

Από το 1976 έως το 1981, ο Σταύρος Λογαρίδης κυκλοφόρησε τρεις προσωπικούς δίσκους.

Πρόκειται για το «Ασπρόμαυρο» με παραγωγό τον Γιάννη Πετρίδη και συνεργάτες τους Μανώλη Ρασούλη και Γρηγόρη Φαληρέα και το «Άλλη Γη» με παραγωγό τον Λουκά Σιδερά των Afrodites Child.

Ο Σταύρος Λογαρίδης αποχώρησε από την Polydor και το 1985 συνεργάστηκε με την εταιρεία Lyra, όπου ένωσε τις δυνάμεις με τον Γιώργο Ζήκα στον δίσκο «Με Τα Φεγγάρια Χάνομαι» με τη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Η σκοτεινή εποχή

Από το 1986 έως το 1989 ο Σταύρος Λογαρίδης θα περάσει τη σκοτεινή εποχή της ζωής του.

Ένα σκληρό διαζύγιο, μια δικαστική διαμάχη στο Λονδίνο για τα δικαιώματα της «Μενεξεδένιας Πολιτείας», αλλά και ο εθισμός του στις ουσίες, καταλήγουν σε δύο συλλήψεις φορές για χρήση ναρκωτικών.

Έκανε αποτοξίνωση στο Άμστερνταμ το 1989, γύρισε στην Ελλάδα και το 1992 μετακόμισε στην Τήνο, όπου έμεινε τρία χρόνια. Εκείνη την εποχή άρχισε να στρέφεται στη θρησκεία, κάνοντας μερικές ακόμη δισκογραφικές δουλειές, πριν αρρωστήσει και τελικά πεθάνει μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

ΠΗΓΗ