Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη ανοίγουν το «Μουσικό Κουτί» του Μάριου Τόκα – Καλεσμένοι τους οι Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα και Χαρά Τόκα

Στο «Μουσικό Κουτί» του Μάριου Τόκα τραγουδάμε την Τετάρτη 3 Μαΐου στις 22:00 στην ΕΡΤ1 για την «Εθνική Μας Μοναξιά», τη «Σαλονίκη», την Κύπρο και τη «νύχτα που μυρίζει γιασεμί».

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη για να τιμήσουν τον σπουδαίο συνθέτη και τα τραγούδια του υποδέχονται στο «Μουσικό Κουτί» τον Κώστα Μακεδόνα και τη Γιώτα Νέγκα, ενώ η Χαρά Τόκα μοιράζεται μαζί μας ιστορίες από τη ζωή του πατέρα της.

Ένα περιπετειώδες ταξίδι στο παρελθόν με το βλέμμα στο μέλλον.

Διαφήμιση

Ο Μάριος Τόκας συναντά μέσα από τα τραγούδια του και πάλι τον Δημήτρη Μητροπάνο στα «Λαδαδικα» και στην «Εθνική Μας Μοναξιά», τον Γιάννη Πάριο στο «Σημάδι», τον Πασχάλη Τερζή στις «Επιστροφές Καταστροφές», τον Αντώνη Καλογιάννη, την Κωνσταντίνα και την Χαρούλα Αλεξίου.

O Μάριος Τόκας έφυγε νέος από τη ζωή αλλά άφησε πίσω του ένα μεγάλο και πολύ πλούσιο μουσικό έργο.

Στα 30 χρόνια της διαδρομής του, που ξεκίνησε το 1978 και τελείωσε το 2008 με τον θάνατό του, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ερμηνευτές και τους χάρισε αμέτρητες επιτυχίες.

Ο ίδιος αρνιόταν πεισματικά να διαχωρίσει τη μουσική σε είδη και απείχε συνειδητά από την «κόντρα» μεταξύ «έντεχνων» και «λαϊκών», ενώ έτρεφε μεγάλη αγάπη και για τα παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του, της Κύπρου.

Συνήθιζε να λέει: «Με ενδιαφέρει μόνο το καλό τραγούδι, αυτό που μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, το τραγούδι που φτιάχνει παρέες».

Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε το 1954 στη Λεμεσό της Κύπρου, όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Η τουρκική εισβολή του 1974 τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.

Η περίοδος εκείνη τον σημάδεψε βαθιά και έγινε πηγή έμπνευσης για κάποια από τα έργα του όπως λέει στη συνέντευξή της και η κόρη του, Χαρά Τόκα.

«Απολυόταν την ημέρα που γινόταν η τουρκική εισβολή και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει θητεία 36 μηνών. Το τραγούδι «Η Δική Μου Η Πατρίδα» είναι πλέον σαν τον άτυπο εθνικό ύμνο της Κύπρου», αναφέρει.

«Νομίζω ότι η έντονη μελωδικότητα που βγάζουν τα τραγούδια του είναι αποτέλεσμα της βαθιάς ζύμωσης που δημιουργεί στον άνθρωπο ο πόλεμος όταν τον βιώνουν», πρόσθεσε.

Στο jukebox της εκπομπής οι πρωτότυπες διασκευές αγαπημένων τραγουδιών γράφουν ιστορία για άλλη μία φορά.

Το «Μουσικό Κουτί», που έχει κερδίσει το πιο δυνατό χειροκρότημα και την αγάπη των τηλεθεατών, συνεχίζει για τρίτη σεζόν το περιπετειώδες ταξίδι του.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη, με το ίδιο πάθος και την ίδια λαχτάρα, ενώνουν διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, όπου όλα χωράνε και όλα δένουν αρμονικά.

Το «Μουσικό Κουτί» υποδέχεται καταξιωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες και τιμά τους δημιουργούς που με τη μουσική και τον στίχο τους έδωσαν νέα πνοή στο ελληνικό τραγούδι.

Διαφήμιση

Ενώ για πρώτη φορά φέτος οι «Φίλοι του Κουτιού» έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τα special επεισόδια της εκπομπής.

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας ανοίγει το «Μουσικό Κουτί» του Μάριου Τόκα.

ΠΗΓΗ