Μία μουσική και λογοτεχνική σύμπραξη.

Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης ερμηνεύουν 11 τραγούδια σε μουσική του Λουκά Θάνου
και ποίηση του Πάνου Δημητρόπουλου.

Επιστροφή στη δισκογραφία για τους Γιώργο και Νίκο Στρατάκη με μία πρωτότυπη πρόταση, πιο μακριά από τα κλασικά και αγαπημένα μονοπάτια τους.

Τα δυο αδέλφια από την Κρήτη, που με τη ματιά και τη φρεσκάδα τους πετυχαίνουν να φέρνουν την παράδοση στο σήμερα, αυτή τη φορά αναλαμβάνουν τον ρόλο του «αφηγητή» και επενδύουν με την ερμηνεία τους τις έντεκα ξεχωριστές συνθέσεις υπό τον τίτλο «Κόρη Αδάμαστη» που τους εμπιστεύτηκε ο σπουδαίος Λουκάς Θάνος, ο οποίος μελοποίησε την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Πάνου Δημητρόπουλου.

Οι μελωδίες του συνθέτη που έχει δώσει μουσική υπόσταση σε έργα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών συναντούν εδώ την ποιητική συλλογή «Κόρη Αδάμαστη» του Πάνου Δημητρόπουλου.

Ο Λουκάς Θάνος αναφέρει σε σχετικό σημείωμά του για την κυκλοφορία:

«Από τον Αισχύλο στον Δημητρόπουλο, μέσα από τον Παλαμά, τον Καρυωτάκη, τον Βάρναλη, τον Βρεττάκο, τον Χριστοδούλου, τον Καμπανέλλη, ασκήθηκα. Από τον Ξυλούρη στον Στρατάκη και τον Στρατάκη, μέσα από την Καραθανάση, τον Ψαραντώνη, τον Χαρούλη, τον Σιόλα, τον Γισδάκη, τον Προδρόμου, σε μία προσπάθεια να αποκωδικοποιήσω την ανάσα της ποίησης, ασκήθηκα, μήπως και δαμάσω την “Αδάμαστη Κόρη”.

Και να που φτάσαμε ως εδώ, ως την Αδάμαστη Κόρη του Πάνου με την κραυγή του Γιώργου και την αισθαντικότητα του Νίκου, που χάιδεψε τα όργανα και γέννησαν τον ήχο».

Μία μουσική και λογοτεχνική σύμπραξη – ορόσημο με τη στόφα του διαχρονικού, μία αλληγορία που μας παραπέμπει στον μύθο και την ιστορία της Ελλάδας, κατά τον ποιητή Πάνο Δημητρόπουλο.

Η «Κόρη Αδάμαστη» μας συνδέει με την ψυχή του τόπου μας, καθώς μετουσιώνει σε ποίηση και μουσική ό, τι συμπυκνώνει τον ελληνικό χώρο και χρόνο, για να μας οδηγήσει, μέσα από επικολυρικά μονοπάτια, σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στα αρχέτυπα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι Γιώργος και Νίκος Στρατάκης.

Σε στίχο ελεύθερο, όπως το αδάμαστο ελληνικό πνεύμα, και με τις μουσικές συνθέσεις του Λουκά Θάνου, το άλμπουμ αυτό, ακροβατώντας με μαεστρία στο σήμερα και στο χτες, ενεργοποιεί τη μνήμη, καθώς ξυπνάει τη μυρωδιά της πρώτης φθινοπωρινής βροχής στο ξερό χώμα, ενώ σε σηκώνει ψηλά, εκεί που μπορείς να ατενίζεις μία Ελλάδα που χάνεται στα θέατρα, στις αγορές της και σε τοπία αρχέγονα.

«Κόρη, εμάς, αδάμαστη,
θα μας αναζητήσεις
γιατί έχουμε την άνοιξη – την άνοιξη βαθιά μας
τη φωτιά που τη φυσάει πάντα ο αέρας
τ’ αμπέλια κι ο ήλιος – ο ήλιος είναι μέσα μας
κι ας έχει ο άνθρωπος ακόμα να μεθάει
σε ηλιαχτίδες και γλυκές επευφημίες
κόρη αδάμαστη των αγριμιών μητέρα
αύρες αιωρούνται, αύρες νυχτοπλάνητες»

Μια μοναδική παραγωγή της Northern Pinwheel – Βόρειος Ανεμόμυλος, που συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το καλοκαίρι του 2020 από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός».

Ο δίσκος «Κόρη Αδάμαστη» κυκλοφορεί σε CD και σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα.

Δείτε τέσσερα τραγούδια του δίσκου όπως τα εικονοποίησε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κοντοχριστοφής.

Βρείτε το άλμπουμ στο Spotify παρακάτω.

ΠΗΓΗ