Το «Μουσικό Κουτί» της Μεγάλης Τετάρτης αντλεί έμπνευση από τη γλυκύτητα και την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μουσικές που θα μας μυήσουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας έρχονται στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1 τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 στις 22:00.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον μοναχικό τροβαδούρο Λουδοβίκο των Ανωγείων, που αφηγείται με το μαντολίνο του μελαγχολικά παραμύθια, και τη χαρισματική ερμηνεύτρια Μόρφω Τσαϊρέλη.

Στην παρέα έρχεται και η Ιφιγένεια Ιωάννου, η μουσικός που συγκινεί το κοινό με το κανονάκι της.

Ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης και φτάνει σ’ όλο τον κόσμο.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων καθηλώνει με την ερμηνεία του στο τρυφερό κομμάτι «Ποιο Το Χρώμα Της Αγάπης» και τη θλιμμένη μαντινάδα για τη «Μάνα», ενώ η Μόρφω Τσαϊρέλη με την «Τέτοια Παράξενη Ομορφιά» μαγεύει με τη φωνή της.

Τα μοιρολόγια και οι μαντινάδες της Κρήτης συναντούν τα τραγούδια και τις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου σε μία μοναδική βραδιά.

«Ποιο Το Χρώμα Της Αγάπης». Στο μικρόφωνο ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, αλλά και η Μόρφω Τσαϊρέλη, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μάς ξεναγεί στα παιδικά του χρόνια, αναφέρεται στην ιδιαίτερη δύναμη που έχουν τα παραμύθια στη ζωή του, εξηγεί γιατί «Το Βλέμμα Θέλει Δύο Μι»  και μιλάει για την αγάπη του στα μοιρολόγια.

«Ο πρώτος δίσκος που έβγαλα ήταν με μοιρολόγια. Έχω μία κλίση στα συναισθήματα των ανθρώπων που γεννούν δάκρυα επειδή έτυχε στο χωριό μου να δω πολλούς θανάτους. Έχοντας λοιπόν αυτή τη συγκίνηση πήρα λόγια γυναικών για τον θρήνο και τους έβαλα μελωδίες. Τα πρώτα τραγούδια που έγραψα ήταν μοιρολόγια, τα οποία άκουσε ο Μάνος Χατζιδάκις και εντυπωσιάστηκε», λέει ο Ανωγειανός τραγουδοποιός στο «Μουσικό Κουτί» ανάμεσα σε ιστορίες και τραγούδια.

«Από Ξένο Τόπο». Ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό από την Μικρά Ασία. Ξεχωριστή η εισαγωγή με την μπάντα του «Μουσικού Κουτιού» και την Ιφιγένεια Ιωάννου που το ερμηνεύει.

Η Μόρφω Τσαϊρέλη είναι μία ιδιαίτερη ερμηνεύτρια με μεγάλη γκάμα στο ρεπερτόριο της, από παραδοσιακά και λαϊκά μέχρι τάνγκο.

«Όταν ήμουν στην εφηβεία είχα έρωτα με τα τραγούδια του Βαγγέλη Γερμανού, ήμουν ερωτευμένη μαζί του», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και θυμάται ότι, αν και ανέβηκε «τυχαία» στο πάλκο το 1992 για να τραγουδήσει από τότε έχει συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους συνθέτες και τραγουδοποιούς.

«Τέτοια Παράξενη Ομορφιά». Μια εξαιρετική ερμηνεία από τη Μόρφω Τσαϊρέλη.

Η Ιφιγένεια Ιωάννου μάς ταξιδεύει σε παραδοσιακά μονοπάτια με τη φωνή της και εξηγεί γιατί από όλα τα μουσικά όργανα το κανονάκι έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της.

«Αυτό που με γοήτευε πάντα στο κανονάκι είναι ότι πρόκειται για ένα λυρικό όργανο που μπορείς να παίξεις -σαν πιάνο και σαν κιθάρα- και ταυτόχρονα είναι ένα λαϊκό όργανο που μπορείς να εκφράσεις απόλυτα το ελληνικό ρεπερτόριο. Συγχρόνως αυτός ο μαγικός του ήχος σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο», σημειώνει.

«The Sound Of Silence». Ένα υπέροχο τραγούδι, μία υπέροχη εκτέλεση από την μπάντα του «Μουσικού Κουτιού». Η Ιφιγένεια Ιωάννου με το κανονάκι της μαγεύει.

Τραγούδια, μουσικές και θρησκευτικοί ύμνοι έρχονται στο juke box της εκπομπής.

Ο «Χαΐνης» και η «Σαλώμη» του Λουδοβίκου των Ανωγείων συναντούν το «The Sound Of Silence» και το «Τανγκό της Νεφέλης» την «Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ η χορωδία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής «Εν Ωδαίς» μας συγκινεί με «Το Μοιρολόι της Παναγιάς».

Το «Μουσικό Κουτί» της Μεγάλης Τετάρτης αντλεί έμπνευση από τη γλυκύτητα και την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΠΗΓΗ