Οι απαρχές του ελληνικού ροκ, η χρυσή εποχή και η σύγχρονη ελληνική ροκ σκηνή.

Η ροκ μουσική εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική και είχε ως βάση την τεχνοτροπία του rhythm and blues και τον ρυθμό του rock’n’roll των αφροαμερικανικών κοινοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και το rockabilly, που ουσιαστικά ήταν η έκφραση των λευκών μέσω των προαναφερθέντων ειδών αφροαμερικανικής προέλευσης.

Συνεισφορά στον ήχο που χαρακτηρίστηκε αρχικά ροκ, θεωρείται ότι είχε και η country μουσική. Είχε στοιχεία μπλουζ και βασιζόταν στα παραδοσιακά είδη μουσικής των κατοίκων των ΗΠΑ και ήταν πολύ δημοφιλής, κυρίως μεταξύ των λευκών και στο Νότο.

Η ροκ μουσική χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών η οποία συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς.

Διαφήμιση

Πολλές φορές χρησιμοποιούνται και πληκτροφόρα όργανα, όπως πιάνο ή συνθεσάιζερ. Η ροκ μουσική έχει πολλά υποείδη, όπως το hard rock, το punk rock, το metal, το alternative rock, το indie rock και άλλα.

Ποια είναι όμως η ιστορία της ροκ σκηνής στην Ελλάδα; Πώς αναπτύχθηκε και ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και οι επιρροές της;

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής ροκ σκηνής, από τις απαρχές της μέχρι τη σημερινή μορφή της.

Οι απαρχές του ελληνικού ρoκ (δεκαετία 1960-1970)

Τα πρώτα ελληνικά ροκ συγκροτήματα εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1960, εμπνευσμένα από τα βρετανικά και αμερικανικά ροκ συγκροτήματα της εποχής, όπως οι Beatles, οι Rolling Stones, οι The Who, οι Kinks και άλλοι.

Μερικοί από τους πρωτοπόρους της ελληνικής ροκ ήταν οι Socrates Drank the Conium (ή απλά Socrates), Aphrodite’s Child, Poll, Νοστράδαμος, Πελόμα Μποκιού και άλλοι.

Αυτά τα συγκροτήματα πειραματίστηκαν με διαφορετικά στυλ ροκ μουσικής, όπως το ψυχεδελικό ροκ, το progressive ροκ, το folk ροκ και το hard ροκ. Ενσωμάτωσαν επίσης στοιχεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και κουλτούρας στους στίχους και τις μελωδίες τους.

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα τραγούδια αυτής της περιόδου είναι το «It’s Five O’Clock» των Aphrodite’s Child, ένα συγκρότημα στο οποίο συμμετείχαν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Ντέμης Ρούσσος και το «Mountains» των Socrates, ένα τραγούδι που έγινε ύμνος για τη φοιτητική εξέγερση κατά της στρατιωτικής δικτατορίας το 1973.

Η χρυσή εποχή του ελληνικού ρoκ (δεκαετία 1980-1990)

Οι δεκαετίες του 1980 και του 1990 θεωρούνται η χρυσή εποχή της ελληνικής ροκ μουσικής, καθώς πολλά νέα συγκροτήματα εμφανίστηκαν και απέκτησαν δημοτικότητα και αναγνώριση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μερικά από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα αυτής της εποχής ήταν οι The Last Drive, οι Τρύπες, τα Διάφανα Κρίνα, τα Ξύλινα Σπαθιά, οι Πυξ Λαξ, οι Magic De Spell, οι Panx Romana, οι Rotting Christ, οι Nightfall, οι Septicflesh και άλλα.

Αυτά τα συγκροτήματα εξερεύνησαν διάφορα υποείδη της ροκ μουσικής, όπως το new wave, το post-punk, το gothic rock, το alternative rock, το indie rock, το metal και άλλα.

Στους στίχους τους έθιγαν επίσης κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως η ανεργία, τα ναρκωτικά, η βία, η διαφθορά, ο εθνικισμός, η θρησκεία και όχι μόνο.

Οι The Last Drive είναι sχηματίστηκαν στην Αθήνα το 1983 σαν garage rock συγκρότημα και στη δεκαετία του ’90 στράφηκαν σε έναν πιο σκληρό ήχο. Θεωρούνται το σημαντικότερο ελληνικό ροκ συγκρότημα της δεκαετίας του ’80 και ένα από τα σημαντικότερα της ελληνικής ροκ ιστορίας.

Το 1986, κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ, «Underworld Shakedown», κάνοντας αρκετή αίσθηση τόσο για το περιεχόμενό του όσο και για την παραγωγή των ίδιων των The Last Drive, που ήταν σε ασυνήθιστα ψηλό επίπεδο για τα δεδομένα της ανεξάρτητης σκηνής της εποχής

Διαφήμιση

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα τραγούδια αυτής της περιόδου είναι:

– Το «Πάρτι Στον 13ο Όροφο» από τις Τρύπες, ένα τραγούδι που αποτύπωσε τη διάθεση της νεολαίας τη δεκαετία του 1980.

– Το «Μέρες Αργίας» από τη Διάφανα Κρίνα, ένα τραγούδι που εξέφραζε την απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα τη δεκαετία του 1990).

– Το «Μοναξιά Μου Όλα» από τους Πυξ Λαξ, ένα τραγούδι που έγινε επιτυχία χάρη στο γοητευτικό ρεφρέν και τους μελαγχολικούς στίχους του.

– Το «Run Fast (Kiss The Mirror)» των Magic De Spell (ένα τραγούδι που ανέδειξε το gothic rock ύφος τους.

– Το «Κράτος Κλειστόν» των Panx Romana, ένα τραγούδι που επέκρινε την κατάχρηση εξουσίας από τις αρχές.

– Το «Non Serviam» των Rotting Christ, ένα τραγούδι που καθιέρωσε τον black metal ήχο τους και την αντιθρησκευτική στάση τους.

– Το «Athenian Echoes» των Nightfall, ένα τραγούδι που συνδύαζε το metal με την ελληνική μυθολογία και την ιστορία.

– Το «The Eldest Cosmonaut» των Septicflesh, ένα τραγούδι που καθιέρωσε το συμφωνικό death metal ύφος τους.

Η σύγχρονη ελληνική ροκ σκηνή (2000-σήμερα)

Παρά την εξέλιξη και την ανάπτυξη της ελληνικής ροκ σκηνής, δεν στερείται προκλήσεων.

Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ροκ μουσικοί είναι οι περιορισμένες ευκαιρίες προβολής και επιτυχίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην κυριαρχία της mainstream pop μουσικής, καθώς και στο σχετικά μικρό μέγεθος της αγοράς της χώρας. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Έλληνες ροκ καλλιτέχνες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να κερδίσουν αναγνώριση και υποστήριξη.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για τους Έλληνες μουσικούς της ροκ να καταφέρουν να σημειώσουν επιτυχία και να αποκτήσουν μεγαλύτερη προβολή.

Με την άνοδο των ψηφιακών πλατφορμών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσφέρονται περισσότερες δυνατότητες στους ανεξάρτητους καλλιτέχνες να προωθήσουν τη μουσική τους και να συνδεθούν με τους θαυμαστές τους.

Επιπλέον, οι συνεργασίες και οι συμπράξεις με διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες έχουν συμβάλει στη διεύρυνση της εμβέλειας και της προβολής τους.

Η σύγχρονη ελληνική ροκ σκηνή χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία και πειραματισμό. Πολλά νέα συγκροτήματα έχουν εμφανιστεί και έχουν εξερευνήσει διαφορετικά στυλ και επιρροές της ροκ μουσικής.

Μερικά από τα πιο γνωστά συγκροτήματα αυτής της εποχής είναι οι Planet Of Zeus, 1000mods, Nightstalker και Villagers Of Ioannina City.

Οι Planet Of Zeus είναι ένα heavy rock συγκρότημα που συνδυάζει στοιχεία από stoner rock, southern rock και metal. Έχουν κυκλοφορήσει έξι άλμπουμ από το 2008 και έχουν πραγματοποιήσει εκτεταμένες περιοδείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι 1000mods είναι ένα άλλο stoner rock συγκρότημα που είναι ενεργό από το 2006. Είναι επηρεασμένοι από συγκροτήματα όπως οι Kyuss, οι Black Sabbath και οι Fu Manchu. Είναι γνωστοί για τις δυναμικές ζωντανές εμφανίσεις τους και τους πιστούς θαυμαστές τους.

Οι Nightstalker είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο επιδραστικά ελληνικά ροκ συγκροτήματα.

Ξεκίνησαν το 1989 ως garage rock μπάντα και αργότερα εξελίχθηκαν σε ένα heavy psychedelic rock συγκρότημα. Έχουν χαρακτηριστεί ως «οι νονοί της ελληνικής ροκ σκηνής».

Οι Villagers Of Ioannina City (VIC) είναι ένα ξεχωριστό στο είδος του συγκρότημα που συνδυάζει το post-rock, το ψυχεδελικό ροκ και την παραδοσιακή μουσική.

Χρησιμοποιούν παραδοσιακά όργανα όπως κλαρίνο, γκάιντα και φλάουτο μαζί με ηλεκτρικές κιθάρες και ντραμς. Έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση για τον πρωτότυπο και ατμοσφαιρικό ήχο τους.

ΠΗΓΗ