Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε γράψει τη μουσική για την αποστολή της NASA για την εξερεύνηση του Δία.

Η NASA είπε το δικό της «αντίο» στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, γνωστός στο εξωτερικό ως Vangelis, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών αυτήν την εβδομάδα.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter, η NASA πρόσθεσε ένα βίντεο αφιερωμένο στην αποστολή εξερεύνησης του Δία, με την ονομασία «Juno», στην οποία ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε αφιερώσει την τελευταία δισκογραφική δουλειά του, «Juno to Jupiter», που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Ad Astra, Vangelis… Ο κινηματογραφικός συνθέτης συνεισέφερε στις εξερευνήσεις της αποστολής στον Δία, με τη μουσική του. Ακολουθήστε το διαστημόπλοιο Solar System Exploration της NASA γύρω από τον Δία και τον δορυφόρο του Γανυμήδη, με τον σχετικό ήχο», έγραψε η NASA.

Το άλμπουμ «Juno to Jupiter» του Βαγγέλη Παπαθανασίου ήταν εμπνευσμένο από την αποστολή της NASA για την εξερεύνηση του Δία με το διαστημικό σκάφος «Juno». Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι με επικεφαλής τη φωνή της σταρ της όπερας Angela Gheorghiu.

Το άλμπουμ περιέχει ήχους που έφτασαν στη Γη από τον Δία μέσω του διαστημοπλοίου «Juno», το οποίο συνεχίζει να εξερευνά τον πλανήτη και τα φεγγάρια του 780 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Η αποστολή «Juno», μία από τις πιο δύσκολες και φιλόδοξες επιστημονικές πλανητικές αποστολές της NASA, πήρε το όνομά της από τη μυθολογική θεά Ήρα, μητέρα των θεών και των ανθρώπων, και σύζυγο του Δία, το όνομα της οποίας στη ρωμαϊκή μυθολογία είναι Juno.

Ο Δίας (Jupiter), το ελληνικό αντίστοιχο του Δία, ήταν ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων. Για να κρύψει την κακία του, ο Δίας ήταν καλυμμένος με ένα πέπλο από σύννεφα.

Ωστόσο, η Ήρα/Juno, χάρη στις δυνάμεις της, μπόρεσε να κοιτάξει μέσα από τα σύννεφα και να ανακαλύψει τις δραστηριότητες του συζύγου της. Με παρόμοιο τρόπο, ο εξερευνητής Juno κοιτάζει κάτω από τα σύννεφα, για να αποκαλύψει τη δομή, την ιστορία του πλανήτη και τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δήλωσε: «Ήθελα να δείξω τους χαρακτήρες του Δία/Jupiter και της Ήρας/Juno, οι οποίοι στην ελληνική μυθολογία είχαν μία ιδιαίτερη σχέση. Ένιωσα ότι ο Δίας/Jupiter έπρεπε να παρουσιαστεί μέσα από έναν οργανικό ήχο, όπου οι μουσικοί νόμοι μετατρέπουν το χάος σε αρμονία που θέτει τα πάντα σε κίνηση και τα αφυπνίζει στη ζωή. Αντίθετα, η Ήρα/Juno χρειαζόταν μία φωνή. Η Angela Gheorghiu μιλάει για την αποστολή στον πλανήτη Δία δίνοντας φωνή στην Ήρα/Juno με τρόπο που κόβει την ανάσα».

Αυτόν τον Ιούλιο συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την είσοδο του «Juno» στην τροχιά του Δία. Το Juno, που εκτοξεύθηκε το 2011 από την πολεμική αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, έφτασε στον Δία στις 4 Ιουλίου 2016.

Λόγω της σπουδαιότητάς της, η αποστολή, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου  2021, παρατάθηκε από τη NASA και το Juno θα συνεχίσει πλέον να μελετά τον Δία σε όλο του το σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των φεγγαριών του, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής. Χάρη στην εξαιρετική φαντασία και την πειραματική του προσέγγιση στη μουσική συνδύαζε συνεχώς τον ακουστικό και τον ηλεκτρονικό κόσμο. Οι ηλεκτρονικές και συμφωνικές ενορχηστρώσεις του που συνέθεταν το τελευταίο άλμπουμ του, για την αποστολή της NASA για την εξερεύνηση του Δία, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη.

Η χαρακτηριστική χρήση των συνθεσάιζερ, τα τολμηρά χάλκινα πνευστά και ο χωροταξικός ήχος των εγχόρδων δίνουν μυστήριο σε άγνωστες περιοχές του σύμπαντος. Αυτό το μουσικό ταξίδι τιμά τη μνήμη όλων εκείνων που ασχολήθηκαν και συνεχίζουν να ασχολούνται με την παρατήρηση και την εξερεύνηση των άστρων, των πλανητών και του Σύμπαντος, καθώς και εκείνων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ανακάλυψη των μυστικών του Ηλιακού Συστήματος.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, χωρίς καμία μουσική εκπαίδευση, άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών και σε ηλικία έξι ετών έδινε ανοιχτές συναυλίες παρουσιάζοντας δικές του συνθέσεις. Συνέθετε μουσική συνεχώς από την παιδική του ηλικία.

Κυκλοφόρησε πάνω από 40 άλμπουμ και δημιούργησε πάνω από είκοσι soundtracks για ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και δύο μπαλέτα, μία παράσταση σύγχρονου χορού, έξι θεατρικά έργα και τρεις χορωδιακές συμφωνίες. Επιπλέον, ήταν ο δημιουργός μίας μεγάλης οπτικοακουστικής παράστασης.

Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνδέεται συχνά με θέματα επιστήμης, ιστορίας και ανακαλύψεων. Εκτός από το βραβευμένο με Όσκαρ soundtrack για το «Chariots of Fire» (Οι Δρόμοι της Φωτιάς) και τη μεγαλειώδη μουσική για το «Blade Runner», έγραψε τη χορωδιακή συμφωνία «Μυθωδία» για την αποστολή της NASA στον Άρη το 2001, καθώς και μουσική για ταινίες όπως οι «Antarctica», «1492: Expedition to Paradise» και «Αλέξανδρος».

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνεργάστηκε επίσης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στο άλμπουμ του «Rosetta» το 2016. Το ίδιο όνομα δόθηκε στην αποστολή του διαστημικού σκάφους για την προσεδάφιση στον κομήτη 67P.

Η ESA έστειλε επίσης στο διάστημα ένα κομμάτι γραμμένο από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, το οποίο δημιούργησε ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης ειδικά για τον αείμνηστο καθηγητή Stephen Hawking ως ένδειξη σεβασμού και μνήμης.

Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε επίσης στη σειρά ντοκιμαντέρ «Cosmos: A Personal Voyage» του Carl Sagan.

Η NASΑ τίμησε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου με το Μετάλλιο Αξίας. Επιπλέον, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση – Κέντρο Μικρών Πλανητών ονόμασε τον αστεροειδή 6354, που βρίσκεται μεταξύ του Δία και του Άρη, «Vangelis» προς τιμήν του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός θέλησε να εκτιμήσει την επίδραση του έργου του στην προώθηση των κοσμικών ανακαλύψεων.

Η μεγαλύτερη επιθυμία του Βαγγέλη Παπαθανασίου ήταν να μην ξεχνάμε ότι το σύμπαν και ο κόσμος είναι η ελπίδα και το μέλλον μας. Πρέπει να προσέξουμε να μην κάνουμε στο διάστημα τα ίδια λάθη που κάναμε στον πλανήτη μας. Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε, είναι το μέλλον μας.

//platform.twitter.com/widgets.js

ΠΗΓΗ