Τραγουδούν η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Γιώτα Νέγκα.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην αξεπέραστη Βίκυ Μοσχολιού θα παρουσιάσουν η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Γιώτα Νέγκα, μαζί με τον Μελωδία 99.2, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Οι τρεις σπουδαίες ερμηνεύτριες τιμούν τη δωρική φωνή του ελληνικού τραγουδιού, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο της πορείας της και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο.

«Χάθηκε το Φεγγάρι», «Άνθρωποι Μονάχοι», «Τα Δειλινά», «Ασφαλώς Και Δεν Πρέπει», «Η Μαρκίζα», «Αλήτη», «Νυν και Αεί»

Η Βίκυ Μοσχολιού τραγούδησε σημαντικούς συνθέτες όπως οι Απόστολος Καλδάρας, Άκης Πάνου, Γιώργος Ζαμπέτας, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιάννης Σπανός, Σταμάτης Κραουνάκης, Δήμος Μούτσης και Λουκιανός Κηλαηδόνης, αλλά και εμβληματικούς στιχουργούς όπως οι Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Νίκος Γκάτσος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστοδούλου, Πυθαγόρας, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Βαγγέλης Γκούφας, Κώστας Τριπολίτης και Λίνα Νικολακοπούλου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι ίδιοι οι συνθέτες και οι στιχουργοί ζητούσαν τη «φωνή της Μοσχολιού» για τα τραγούδια τους. Ερμηνεύτρια που αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο για πολλές τραγουδίστριες.

Στιβαρή και αγέρωχη, η φωνή της Βίκυς Μοσχολιού συνδύαζε την αρτιότητα ενός μουσικού οργάνου με την βυζαντινή δωρικότητα με μεγάλη έκταση και μία «μελαγχολική βραχνάδα» που πάντα συγκινεί.

Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στην ταινία «Λόλα», στη χαρακτηριστική σκηνή που όλοι θυμόμαστε, με τη Βίκυ Μοσχολιού στο παράθυρο να τραγουδά, άγνωστη ακόμη, το «Χάθηκε Το Φεγγάρι», σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου.

Τα «Δειλινά», ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια της, τα κέρδισε επειδή η Πόλυ Πάνου, για την οποία είχε αρχικά γραφτεί, είχε πάει για μπάνιο προκαλώντας τον Γιώργο Ζαμπέτα να εμπιστευτεί τη νέα τότε Βίκυ Μοσχολιού. Ήταν το ξεκίνημα μίας λαμπρής διαδρομής.

Πάντα πρωτοποριακή στις επιλογές της, η Βίκυ Μοσχολιού εμπιστεύθηκε και τραγούδησε το νεαρό τότε δίδυμο Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνας Νικολακοπούλου, ακολουθώντας πιστά τις επιλογές του παραγωγού της Γιώργου Μακράκη στο λαϊκό, έντεχνο και έντεχνο λαϊκό τραγούδι, ενώ ήταν και από τις πρώτες τραγουδίστριες που εγκατέλειψαν τις μεγάλες σκηνές για τις μπουάτ της Πλάκας, προτείνοντας έναν πιο ατμοσφαιρικό τρόπο διασκέδασης.

Η Βίκυ Μοσχολιού αγαπήθηκε όσο λίγες τραγουδίστριες. Στο πρόσωπό της επαληθεύθηκε το «ελληνικό όνειρο». Από την απόλυτη φτώχεια, στην απόλυτη δόξα, την καλλιτεχνική καταξίωση και την εμπορική αποθέωση. Όμως, πίσω από τη λάμψη που αποκτούσε η προσωπική της ζωή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, η ίδια έκρυβε μία μεγάλη, συγκινητική σεμνότητα.

Οι Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Γιώτα Νέγκα, οι οποίες στις 4 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο της αποτίουν φόρο τιμής ερμηνεύοντας τα τραγούδια της, μοιράστηκαν λίγα λόγια για τη Βίκυ Μοσχολιού.

Η Δήμητρα Γαλάνη είπε: «Πέρα από το βαθύ σεβασμό μου στη μεγάλη τέχνη της τραγουδίστριας που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί της, νιώθω χαρά και συγκίνηση που συμμετέχω σε ένα αφιέρωμα για τη Βίκυ Μοσχολιού, για μία γυναίκα που είναι από μόνη της μία ολόκληρη σχολή και που έχει τραγουδήσει ένα από τα πιο αξιόλογα ρεπερτόρια που έχει πει ποτέ καλλιτέχνης».

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου δήλωσε: «Η Βίκυ Μοσχολιού είναι η τραγουδίστρια που ζηλεύουν όλες οι άλλες τραγουδίστριες, γιατί είχε το πιο ενδιαφέρον ρεπερτόριο της γενιάς της και για πολλές δεκαετίες. Μία ερμηνεύτρια με βαθιά λαϊκότητα και μεγάλη ψυχή. Είμαι περήφανη που τη γνώρισα και πολύ συγκινημένη που θα ερμηνεύσω πάλι τα τραγούδια της».

Η Γιώτα Νέγκα πρόσθεσε: «Τραγουδούσε πάντα με το ένστικτο, πέρα από τη λογική, αρχέγονα. Γι’ αυτό κάθε φράση της σε χτυπούσε στην καρδιά, από τον πιο λαϊκό στίχο μέχρι τα λόγια των μεγάλων ποιητών. Δεν την είδα ούτε την άκουσα ποτέ από κοντά, αλλά την ξέρω. Η Βίκυ Μοσχολιού είναι η “γη” μου».

Την επιλογή των τραγουδιών υπογράφουν οι παραγωγοί του Μελωδία 99.2, Κωνσταντίνα Βαρσάμη και Ξενοφών Ραράκος, μαζί με τις ερμηνεύτριες Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιώτα Νέγκα.

Η οικογένεια της Βίκυς Μοσχολιού παραχώρησε το αρχείο και έδωσε ενεργή συγκατάθεσ για την πραγματοποίηση της συναυλίας.

Το 2020, o Μελωδία 99.2 σε συνεργασία με το Animasyros παρουσίασαν την ταινία κινουμένων σχεδίων «Βίκυ – Ενενήντα Δεύτερα για τη Μοσχολιού».

Μία ταινία που ακουμπά με τρυφερότητα και δύναμη τη ζωή της υπέροχης Βίκυς Μοσχολιού μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του νέου δημιουργού Δημήτρη Κούσανδα, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Άνθρωποι Μονάχοι» σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Γιάννη Καλαμίτση.

Η Κασέτα του Μελωδία 99.2 για τη Βίκυ Μοσχολιού

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ώρα έναρξης: 21.00

Προπώληση εισιτηρίων

Ticketservices
– Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
– Τηλεφωνικά: 210 7234567
– Online: www.ticketservices

Παραγωγή: Frontstage – Prospero

ΠΗΓΗ