To «Μουσικό Κουτί» τιμάει με αγάπη και σεβασμό τη ζωή και το έργο του Απόστολου Καλδάρα.

Τα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και μιλούν κατευθείαν στην ψυχή μας, έρχονται στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1 την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 στις 22:00.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται την κορυφαία ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον γιο του μεγάλου δημιουργού, Κώστα Καλδάρα.

Από τη μεγάλη γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει ο εξαιρετικός ερμηνευτής Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο οποίος συνδέθηκε με τον συνθέτη μέσα από τη μουσική της ταινίας «Ευτυχία», αλλά και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης.

Από το «Όνειρο Απατηλό» και το «Συ Μου Χάραξες Πορεία» στο «Ας Παν’ Στην Ευχή Τα Παλιά» και το «Όποια Και Να ‘Σαι».

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Απόστολου Καλδάρα και το «Μουσικό Κουτί» τιμάει με αγάπη και σεβασμό τη ζωή και το έργο ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

«Ας Παν’ Στην Ευχή Τα Παλιά». Τη διαχρονική επιτυχία του μεγάλου συνθέτη σημάδεψε η ερμηνεία του Στέλιου Καζαντζίδη. Στο μικρόφωνο τώρα ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Ο Απόστολος Καλδάρας, άνθρωπος ταλαντούχος και δημιουργικός έως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, άφησε ως πολύτιμη παρακαταθήκη στους νεότερους καλλιτέχνες περίπου 1.500 τραγούδια.

«Το “Πετραδάκι Πετραδάκι” ήταν τόσο μεγάλο σουξέ, που δεν ήταν πετραδάκι αλλά κοτρόνα στο κεφάλι μας. Το ακούγαμε παντού και το ξέραμε απέξω και ανακατωτά», λέει ο Κώστας Καλδάρας, ο οποίος ακολούθησε και αυτός τον δρόμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως ο πατέρας του και εκτός από τη μουσική και τον στίχο, ασχολείται με τη ζωγραφική, τη συγγραφή και το ραδιόφωνο.

«Η κυρά Λούλα, η μάνα μου, ήταν το φίλτρο κυκλοφορίας κάθε δίσκου… “Ανατριχιάζω Αποστόλη μου, δεν ανατριχιάζω”… Όταν δεν ανατρίχιαζε, το τραγούδι έμπαινε στην άκρη», προσθέτει.

«Νύχτωσε Χωρίς Φεγγάρι». Το μπουζούκι του Μανώλη Καραντίνη μαγεύει. Το συνοδεύει το πιάνο. Μια από τις καλύτερες στιγμές της εκπομπής.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου δεν έχει πάψει ποτέ να δείχνει έμπρακτα το πάθος και την αφοσίωσή της στα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα.

Φέτος, μάλιστα, κυκλοφορεί και μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό.

«Το “Μην Περιμένεις Πια”, ίσως, είναι το πρώτο τραγούδι όχι μόνο που άκουσα, αλλά και χόρεψα. Θυμάμαι τον παππού μου να με ανεβάζει σε μια καρέκλα, να βάζει το δισκάκι στο πικάπ κι εγώ να χορεύω», λέει στο «Μουσικό Κουτί».

«Όνειρο Απατηλό». Όταν ο Απόστολος Καλδάρας συνάντησε την Ευτυχία Παπαγιανοπούλου. Στα μικρόφωνα ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης είναι ένας λαϊκός τραγουδιστής από τους καλύτερους της γενιάς του.

Στη μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή «Ευτυχία», με θέμα τη συναρπαστική ζωή της μεγάλης στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο το «Όνειρο Απατηλό» σε διασκευή Μίνου Μάτσα.

«Θα έλεγα ότι για μένα ο δίσκος “Μικρά Ασία” ήταν καθοριστικός, με αυτόν μορφώθηκα. Και αυτό, επειδή γεννήθηκα στην Τασκένδη από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες και κάθε φορά που ερχόταν εκεί ένας δίσκος από την Ελλάδα θυμάμαι ότι γύρναγε σε όλα τα σπίτια», σχολιάζει.

«Όποια Και Να ‘Σαι». Με συνοδεία το μπουζούκι του Μανώλη Καραντίνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και ο Κώστας Καλδάρας ερμηνεύουν αυτό το υπέροχο λαϊκό τραγούδι που έχει ερμηνεύει πρώτος ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Στο jukebox της εκπομπής έρχονται τα «πειραγμένα» του Απόστολου Καλδάρα από την μπάντα του «Μουσικού Κουτιού»: «Πήρα Από Τη Νιότη Χρώματα», «Όσο Αξίζεις Εσύ», «Μην Περιμένεις Πια», «Νύχτωσε Χωρίς Φεγγάρι», «Τι Να Θυμηθώ Τι Να Ξεχάσω».

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας, ανοίγει το «Μουσικό Κουτί» του Απόστολου Καλδάρα.

ΠΗΓΗ