O Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον Βασίλη Σκουλά, τον Χρήστο Παπαδόπουλο και την Βίκυ Καρατζόγλου.

Η Κρήτη συναντά τον Πόντο στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1 την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 22:00.

Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον σπουδαίο λυράρη και ερμηνευτή Βασίλη Σκουλά και τον αγαπημένο συνθέτη και ερμηνευτή Χρήστο Παπαδόπουλο.

Μαζί τους έρχεται και η εξαιρετική Βίκυ Καρατζόγλου σε ένα ρεπερτόριο διαφορετικό από αυτό που μας έχει συνηθίσει.

Τρεις διαφορετικές γενιές συναντιούνται στην εκπομπή και δημιουργούνται απρόσμενα μουσικά μπλεξίματα όταν τα ριζίτικα μπερδεύονται αρμονικά με αγαπημένα παλιά και νέα λαϊκά.

Ο Βασίλης Σκουλάς καθηλώνει με την μοναδική του ερμηνεία στο «Ήλιος Θεός», τον «Ερωτόκριτο» και το «Ψηλό Βουνό».

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος μας θυμίζει τις μεγάλες του επιτυχίες «Μου Λένε Να Μην Κλαίω» και «Αρχιπέλαγος» ενώ η Βίκυ Καρατζόγλου μας εκπλήσσει με το «Μη Μου Χτυπάς Τα Μεσάνυχτα» και το «Ένας Έρωτας Φτηνός».

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η στιγμή στο «Μουσικό Κουτί» όπου ο Βασίλης Σκουλάς και ο Χρήστος Παπαδόπουλος ενώνουν τις φωνές τους στο τραγούδι «Αυτή Η Γη Έχει Φωνή» που είναι αφιερωμένο στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Τη χρονιά που έγραψα το “Αυτή Η Γη Έχει Φωνή” έχασα τη γιαγιά μου, τη Μυροφόρα, 101 χρονών. Εκείνο το βράδυ δεν είχα ύπνο και έγραψα έξι ποντιακές μελωδίες να την συνοδεύσουν στον δρόμο για το άγνωστο. Ήταν από τις τελευταίες της γενιάς του ξεριζωμού στα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας», λέει ο Χρήστος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην ποντιακή καταγωγή του και στο τραγούδι που τον ένωσε μουσικά με τον Βασίλη Σκουλά.

«Είναι πολύ συγκινητικό για μένα να μου λένε οι ίδιοι οι πιλότοι ότι πριν μπουν στο αεροπλάνο να πετάξουν θα ακούσουν το “Ήλιος Θεός”», λέει στη συνέντευξη ο ζωντανός θρύλος της κρητικής μουσικής Βασίλης Σκουλάς που παραμένει ενεργός και δημιουργικός πάνω από 60 χρόνια.

«Γαλουχήθηκα στο καφενείο του πατέρα μου με ανθρώπους της εποχής εκείνης. Ανθρώπους που έχουν ιδανικά, ευγένεια και κοινωνικότητα και αυτά με ακολουθούν σ’ όλη τη μετέπειτα πορεία μου. Η λύρα ήταν για μένα ένα παιδικό παιχνίδι και ένα μεράκι παράλληλα, άφηνα την τσάντα του σχολείου και αμέσως έπιανα τη λύρα», αναφέρει.

«Ο πρώτος δίσκος ήταν χίλια αντίτυπα για να μοιράσουμε σε φίλους και ξαφνικά όλοι οι ραδιοσταθμοί άρχιζαν να παίζουν τα κομμάτια με αποτέλεσμα να ο δίσκος να πουλήσει 350.000 αντίτυπα», θυμάται ο Χρήστος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στη δεκαετία του ’80 και στο ξεκίνημά του με τα Παιδιά Από Την Πάτρα, με τα οποία δημιούργησε μεγάλες επιτυχίες.

Ο αγαπημένος συνθέτης και σολίστας στο μπουζούκι, την κιθάρα και πολλά άλλα όργανα μετά την διάλυση του συγκροτήματος συνέχισε την πορεία του γράφοντας τραγούδια που αγαπήθηκαν για πολλούς σπουδαίους ερμηνευτές.

Η Βίκυ Καρατζόγλου παρουσιάζει στο «Μουσικό Κουτί» το νέο τραγούδι «Ένα Κάτι» και μιλάει για τη νέα δισκογραφική δουλειά της «3′ + Κάτι»: «Είναι ένα Cd που για μένα ουσιαστικά είναι ο καθρέφτης μου. Μέσα από τα τραγούδια του περιγράφεται η διαδρομή μου μέχρι σήμερα».

Μια ακόμη μουσική ανατροπή γίνεται όταν ξεκινά το jukebox με την μπάντα του Μουσικού Κουτιού να διασκευάζει τα αγαπημένα τραγούδια των καλεσμένων.

 

ΠΗΓΗ